måndag 29 april 2024

inloggad som

Alfa Laval startar utvecklingsprojekt på Ideon

Sedan tidigare är fönster- och dörrtillverkaren Inwido samt franskägda Ecophon med i Ideon Opens nya acceleratorprogram Beyond. Nu kliver den lokala tungviktaren Alfa Laval in, kan Rapidus berätta.

Ideon Open har varit forskningsparkens gren för öppen innovation riktad till storbolag sedan år 2012, men har hittills främst arbetat med rådgivning och workshoppar ute hos industriföretagen. Beyond ska istället fungera som en dedikerad innovationsmiljö på Ideon, men för storbolagens team av utvecklare.

För Ecophon, som tillverkar ljudabsorberande tak- och vägg-element åt främst sjukhus, skolor och kontor, handlar det initialt om ett projekt för att öka återvinningen av bolagets produkter och hitta nya användningsområden för spillrester i produktionen.

– Vi har 5-6 personer som sitter i Beyond ett par dagar i veckan. Fördelen är att personerna är helt fokuserade på projektet när de är här, vilket accelererar utvecklingen, säger Ecophons nyblivna forskningschef Ola Karlsson, med ett förflutet från Ideonbolaget Mip Technologies.

Ecophon har huvudkontoret i Hyllinge utanför Helsingborg. Bolaget har cirka 750 anställda och ägs av franska miljardkoncernen Saint-Gobain, med nordiskt huvudkontor i Köpenhamn.

Lundabaserade Alfa Laval är betydligt mer tystlåtna om vad de ska göra i Beyond. Industrijätten lade 822 miljoner kronor på forskning och utveckling bara under 2016.

”I vårt arbete att identifiera nya och olika lösningar berikar och kompletterar vi vår egen kompetens med andras. I många fall våra kunder, men även universitet och olika forskningsinstitut” skriver koncernens kommunikationschef Peter Torstensson i ett mejl till Rapidus utan att vilja kommentera närmare.

Tillsammans kommer Alfa Laval, Inwido och Ecophon bedriva fem parallella utvecklingsprojekt på Beyond. Det finns plats för dubbelt så många, uppger Ideon Opens chef Mats Dunmar. Projekten pågår i tolv månader, med avstämning var tredje månad. Bakom Beyond står även Rise, paraplyorganisation för statens olika forskningsinstitut.

Erik Olausson

Sedan tidigare är fönster- och dörrtillverkaren Inwido samt franskägda Ecophon med i Ideon Opens nya acceleratorprogram Beyond. Nu kliver den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.


  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Boozt fortsätter växa

    E-handelsbolaget Boozt var utropstecknet i torsdagens rapportflod som också innehöll Mildef, Inwido, Rugvista och USWE Sports.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Han blir vd för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido har utsett en ny vd. Han kommer både från investment banking och industrin.

  • Han lämnar Malmö

    Fönsterbolaget Inwidos vd Henrik Hjalmarsson säger upp sig för ett nytt vd-jobb i Mölndal.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • Så hittade uppstartsbolaget sin nisch

    Herosight har länge letat efter rätt tillämpning för sina AR-glasögon. Nu har uppstartsbolaget till slut hittat sin nisch.