torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Forskningsavknoppning utvecklar hjälpmotor till hjärtat  

Lundabolaget Syntach utvecklar ett hjärtimplantat som aktivt ska stödja funktionen hos patienter med svår hjärtsvikt. Alternativet är hjärttransplantation. Med ett färskt Vinnova-bidrag i ryggen hoppas ledningen kunna testa implantatet på patienter inom två år.

Det batteridrivna implantatet, som ska fungera med hjälp av bolagets egenutvecklade mjukvara och finmekanik, laddas genom huden. Det stöttar hjärtats pumpning, ungefär som batteriet gör på en elcykel.

Implantatet kan skicka signaler via bluetooth. Genom att vara uppkopplat mot internet ska det ge information till behandlande vårdenhet, uppger grundaren och vd:n Jan Otto Solem. Han har ett förflutet som hjärtkirurg vid Skånes universitetssjukhus.

– Bara i Sverige finns uppemot 50.000 svårt sjuka patienter vars enda behandling är medicin.  Alternativet, som är hjärttransplantation, är bara möjligt för runt 50 personer per år på grund av brist på organ, säger Jan Solem till Rapidus.

Till skillnad från en pacemaker, som används på patienter som har störningar i hjärtrytmen, ska Syntachs teknik istället stötta hjärtan där pumpeffekten i slagen är kraftigt reducerad.

Syntach grundades 2012 och sysselsätter åtta anställda samt en handfull konsulter och underleverantörer. Bolaget har hållit låg profil och hittills finansierats av privata investerare, men fick tidigare i november fem miljoner kronor i Vinnova-bidrag inom Swelifes utlysning ”Projekt för bättre hälsa”.

Ytterligare tre skånska life science-bolag fick rejäla Vinnova-tillskott i samma utlysning: Noterade Neurovive fick 5 miljoner kronor, Saga Diagnostics 4,7 miljoner och Apoglyx 2,8 miljoner.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Syntach utvecklar ett hjärtimplantat som aktivt ska stödja funktionen hos patienter med svår hjärtsvikt. Alternativet är hjärttransplantation. Med ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.

  • Milstolpe för Borrebaeck-bolag

    Senzagen visar lönsamhet på EBITDA-nivå under årets första kvartal. Det är första gången i bolagets historia.