onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Försenad fas 3-studie

|  
|  

Aventurebolaget Lument fortsätter att leta finansiering för sin kliniska fas 3-studie med kontrastmedlet Lumentin, som ska göra det möjligt att använda CT, datortomografi, vid bukundersökningar.

– För ett år sedan började vi prata med investerare och då såg det relativt ljust ut. Vi tittar på olika lösningar, men med dagens kärva läge på finansmarknaden har det gått fram och tillbaka och vi har ingen lösning än. Vi tror stenhårt på vår vision baserat på våra fina resultat från fas 2b-studien och tidigare studier, säger bolagets vd Olof Böök.

Han uppger att det behövs totalt nära 100 miljoner kronor för att komma ända fram till att få produkten registrerad i Europa.

– Vi behöver nog resten av året för att lösa kapitaliseringen. Det är realistiskt att tro att vi startar studien under nästa år, säger Olof Böök.

Hittills är det inte möjligt att använda CT för vissa undersökningar, exempelvis av buken, eftersom metoden inte ger tillräckligt bra bilder. Golden standard-metoden är den dyrare och långsammare metoden MR, magnetkamera. 

Om möjligheten att använda CT fanns skulle resurser sparas inom vården. Resultaten från Luments fas 2b-studie visar att kontrastmedlet Lumentin ger lika bra bilder vid CT-undersökningar som konventionella kontrastmedel ger med MR. 

Aventure är ett utvecklings- och investeringsbolag med portföljbolag som framför allt utvecklar innovativa livsmedel. Bolaget startades av Rickard Öste, tidigare forskare vid Lunds universitet. Han uppfann havremjölken och är medgrundare av Oatly.

Elisabet Ottosson

I väntan på finansiering får Aventure-bolaget vänta med fortsatta studier.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.