onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

…och öppnar kafé för koncernens innovationer

|  
|  

Om ungefär ett år öppnar Aventure ett kafé i huset Forskaren, före detta Active Biotech, i Lund. Planen är att låta besökare testa koncernens matinnovationer och starta med att servera varm frukost hela dagen för att sedan utveckla verksamheten efter hand.

– Vi tror att huset blir ett nav för allt spännande som sker här i området med många hyresgäster och besökare. I kaféet ska våra principer om hälsa gälla. Vi ser detta som en fin möjlighet att erbjuda kafégästerna att också få testa våra nya produkter, säger Aventures vd Olof Böök, som även är vd för flera av dotterbolagen.

När Aventure flyttade in i Active Biotech-huset i Lund för 13 år sedan frikopplades bolaget från Oatly-verksamheten, berättar Olof Böök. I huset sitter nu projektledare, forskare och vd:ar för bolagets egna dotterbolag i gemensamma lokaler tillsammans med de som bildat bolag med hjälp av Aventure.

– Vi har en unik och dynamisk miljö här med många nya idéer inom vårt område. För några år sedan började vi jobba mer med generell innovation – bland annat började vi bjuda in studenter på masternivå för att jobba med projekt i vår interna inkubator. Vi börjar bli mer kända än tidigare och blir kontaktade nu på ett helt annat sätt av personer med idéer som vill arbeta med oss. Unikt är också att vi har en långsiktig ägare så att vi får arbeta länge med projekten, säger Olof Böök.

Huset som i dag heter Forskaren togs 2019 över av Stockholmsbaserade Estea, som förvaltar fastigheter i Skåne bland annat inom vård och omsorg.

– Forskaren är ett fint hus som ligger i ett life science-kluster nära Medicon Village och i Medicon Valley. Det händer mycket i området och vi vill vara en del av den processen. Fastigheten ligger centralt i den nya stadsdelen, nära spårvagnen. Vi vill tillhandahålla lokaler som eftersöks, som laboratorielokaler och kontor, och genomför renoveringar av huset samt lokalanpassningar för att de ska passa hyresgästernas behov, säger Daniel Björklund, marknads- och PR-chef hos Estea.

Elisabet Ottosson

Om ungefär ett år öppnar Aventure ett kafé i huset Forskaren, före detta Active Biotech, i Lund. Planen är att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Opticept pressar spanska oliver

    Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.