måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Sex miljoner till salttåligt vete

Croptailors tidigare vd Olof Olsson håller på att bilda bolaget Triticum Health tillsammans med bland andra Rickard Öste. Bolaget ska utveckla vete och andra sädeslag med förbättrade näringsegenskaper.

Triticum Health blir dotterbolag till Göteborgsbaserade OlsAro Crop Biotech som grundats av Olof Olsson och Henrik Aronson, båda växtforskare vid Lunds respektive Göteborgs universitet. Samtidigt ska ett av Rickard Östes bolag från Aventuresfären äga hälften av det nya bolaget.

– Triticum Health ska syssla med utveckling av bland annat vete som har ett bättre näringsinnehåll än dagens. Arbetet kommer att ske i Lund tillsammans med Rickard Öste och hans forskare där, säger Olof Olsson.

I moderbolaget har grundarna tagit fram en population av nya vetelinjer med en hög genetisk variation. Från den populationen har grundarna valt linjer som växer bra i jordar med högre salthalt än normalt. Salta jordar utgör en stor utmaning och har enligt grundarna redan drabbat nära tio procent av all global odlingsmark.

OlsAro har nyligen tagit in strax under sex miljoner kronor och håller på att skriva att samarbetsavtal med ett företag i Bangladesh för att kommersialisera det salttåliga vetet.

– I Bangladesh ska vår partner göra provodlingar i salthaltiga jordar under två år. Våra vetesorter ger preliminärt 50 procent högre avkastning per hektar jämfört med deras bästa inhemska sorter, säger Olof Olsson.

Olof Olsson var tidigare vd för Croptailor, men har inte bara sysslat med havreforskning utan också med vete och quinoa. I Croptailor efterträddes han av Alf Ceplitis.

Elisabet Ottosson

Croptailors tidigare vd Olof Olsson håller på att bilda bolaget Triticum Health tillsammans med bland andra Rickard Öste. Bolaget ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad