onsdag 27 september 2023

inloggad som

Grundarna lämnar CropTailor

|  
|  

Olof Olsson, grundare och tidigare vd för CropTailor, har sålt sin ägarandel och lämnat bolaget. Även medgrundaren Rickard Öste har avyttrat sitt innehav, som ägdes via Aventures koncernbolag Glucanova.

– Jag vill inte ge några kommentarer, men jag har valt att fokusera på annat, säger Olof Olsson till Rapidus.

Han startade nyligen företaget Triticum Health, tillsammans med bland andra Rickard Öste, och ska där framför allt syssla med veteförädling. De håller nu på att finansiera bolaget, enligt Olof Olsson, som under sin yrkeskarriär även tagit fram nya linjer av vete och quinoa.

CropTailor grundades 2007 utifrån en forskningsmetod utvecklad av Olof Olsson, professor vid avdelningen för tillämpad biokemi på LTH i Lund. Med hjälp av metoden kan nya och bättre egenskaper hos havre avlas fram snabbare än med vanlig växtförädling.

Kort efter grundadet kom Aventure och industribolaget Swedish Oat Fiber in som delägare. 2015 köpte Lantmännen in sig och ökade därefter stadigt sitt ägande. CropTailor fortsatte som Lantmännens forskningsbolag och har bland annat tagit fram tre godkända havresorter. För runt fem år sedan blev bolaget först i världen med att lyckas kartlägga havrets hela DNA. Sedan ett par år tillbaka är Alf Ceplitis vd för CropTailor.

Elisabet Ottosson

Olof Olsson, grundare och tidigare vd för CropTailor, har sålt sin ägarandel och lämnat bolaget. Även medgrundaren Rickard Öste har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad