tisdag 5 mars 2024

inloggad som

TikoMed fyller kassan inför ALS-studier

Läkemedelsbolaget TikoMed från skånska Viken fyller på kassan med nära 24 miljoner kronor. Pengarna ska räcka fram till starten av nya fas II-studier för behandling av sjukdomen ALS.

I höstas slöt TikoMed ett avtal med Universitetssjukhuset i Birmingham, Storbritannien. Planen är att gemensamt genomföra sex kliniska studier framöver. Först ut är två studier – en i Sverige och en i Storbritannien – för bolagets läkemedelssubstans för behandling av ALS. Studierna börjar före respektive efter sommaren.

Inom ramen för projektet ILB ska även studier på ögonsjukdomen glaukom samt stroke eller traumatisk hjärnskada genomföras. Tidigare har man huvudsakligen fokuserat på att förbättra möjligheterna efter en stroke. Men nya fynd gjorde att bolaget fokuserade om, bland annat till behandling mot ALS.

– Vi har fått kärlnybildning under strokestudier, det är unikt att man lyckas visa fungerande, blodbärande kärl. Annars brukar de läcka kan man enkelt förklara. Vid studierna upptäckte vi att vår läkemedelssubstans även har en positiv påverkan på rörlighet och funktion, så vi förstod att den kunde användas även för andra neurologiska sjukdomar, säger TikoMeds vd och grundare Adam Bruce till Rapidus.

Bolagets andra projekt, Ibsolvmir, motverkar bortstötande av transplanterade insulinproducerande celler hos patienter med svår diabetes typ-1 och kronisk pankreatit. Efter avslutad fas II-studie, som delfinansierades av statliga National Institute of Health i USA, ligger fokus nu på att skapa samarbeten med stamcellsföretag.

Sent 2016 reste TikoMed 32 miljoner kronor – då för studier av läkemedelssubstansen som ska förbättra möjligheterna efter stroke. Tidigare samma år reste bolaget 21 miljoner kronor. Ytterligare en emission planeras framöver, som ska ta bolaget igenom de nya studierna. I den färska emissionen på knappt 24 miljoner gick privatinvesterare, såväl befintliga som nya, in med kapital.

TikoMed har huvudkontor i Viken och en forskningsenhet i Uppsala Science Park. Bolaget grundades 2002 och sysselsätter fem personer exklusive konsulter. Familjen Bruce är största ägare.

Emily Binks

Läkemedelsbolaget TikoMed från skånska Viken fyller på kassan med nära 24 miljoner kronor. Pengarna ska räcka fram till starten av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad