måndag 17 mars 2025

inloggad som

Smarta betalkort ska ta Fingerprint Cards ur svackan

När noterade Fingerprint Cards varslar 185 personer i hela bolaget drabbas 40 på Malmökontoret och runt 10 i Köpenhamn. Men med bolagets satsning på smarta betal- och kreditkort, som rattas från Skåne, menar cheferna i Malmö att de båda kontoren i Öresundsregionen är särskilt väl rustade.

– Av våra tre affärsområde, som är mobile, embedded och smart cards, har vår vd markerat att just smarta kort är ett högprioriterat områden, säger Thomas Rex.

Han är affärsområdeschef för smarta kort och har sin arbetsplats i Malmö. Enligt Thomas Rex såldes det runt fyra miljarder smarta kort förra året och det är en marknads som växer. Runt 80 procent av spelarna finns i Europa, uppger han.

Ett smart kort innehåller en sensor som läser av ett fingeravtryck när man betalar. En fördel är att man slipper komma ihåg och använda koder som ger sig ut i moln och externa system vilket ska öka säkerheten.

Innan varslet var personalstyrkan i Öresundsregionen uppe och vände på 200 anställda i Malmö och 50 i Köpenhamn. När de nu tvingas banta sin personalstyrka avsevärt är det viktigt att processen går snabbt och är tydlig menar Sebastian Weber, som är Fingerprint Cards kontorschef i Malmö.

– Ingen ska behöva gå i ovisshet. Vi ska se till att hjälpa de som måste sluta, men också skapa fokus för de som är kvar och se till att behålla den höga kompetens vi har byggt upp, säger han.

För att tillgodose satsningen på smarta kort kommer även en del personal att fördelas om från de andra två affärsområdena.

På Köpenhamnskontoret utvecklar personalen algoritmer till främst mobilsidan. Där ligger fokus för närvarande på att minimera sensorns storlek, något som marknaden kräver men som också tillverkarna driver på för att sänka sina kiselkostnader.

– Bryggan mellan Malmö och Köpenhamn kommer fortsatt att vara viktigt för Fingerprint Cards. Tillsammans har vi lyckats bygga en stark R&D-motor här som är viktigt för vår utveckling av nya teknologier, säger Jan Johannesson, chef för strategiutveckling på Fingerprint Cards.

Fingerprint Cards omsättning sjönk med 55 procent mellan 2016 och 2017: från 6,6 miljarder till 3,0 miljarder kronor. Under samma period sjönk aktiens värde med mer än 80 procent.

Magnus Erlandsson

När noterade Fingerprint Cards varslar 185 personer i hela bolaget drabbas 40 på Malmökontoret och runt 10 i Köpenhamn. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.

  • AI-bolaget gasar på med kändisänglar

    Helsingborgsbolaget Klang AI fyller på kassan med en nyemission och får välkända lokala profiler i ägarlistan.