söndag 12 maj 2024

inloggad som

Smarta betalkort ska ta Fingerprint Cards ur svackan

När noterade Fingerprint Cards varslar 185 personer i hela bolaget drabbas 40 på Malmökontoret och runt 10 i Köpenhamn. Men med bolagets satsning på smarta betal- och kreditkort, som rattas från Skåne, menar cheferna i Malmö att de båda kontoren i Öresundsregionen är särskilt väl rustade.

– Av våra tre affärsområde, som är mobile, embedded och smart cards, har vår vd markerat att just smarta kort är ett högprioriterat områden, säger Thomas Rex.

Han är affärsområdeschef för smarta kort och har sin arbetsplats i Malmö. Enligt Thomas Rex såldes det runt fyra miljarder smarta kort förra året och det är en marknads som växer. Runt 80 procent av spelarna finns i Europa, uppger han.

Ett smart kort innehåller en sensor som läser av ett fingeravtryck när man betalar. En fördel är att man slipper komma ihåg och använda koder som ger sig ut i moln och externa system vilket ska öka säkerheten.

Innan varslet var personalstyrkan i Öresundsregionen uppe och vände på 200 anställda i Malmö och 50 i Köpenhamn. När de nu tvingas banta sin personalstyrka avsevärt är det viktigt att processen går snabbt och är tydlig menar Sebastian Weber, som är Fingerprint Cards kontorschef i Malmö.

– Ingen ska behöva gå i ovisshet. Vi ska se till att hjälpa de som måste sluta, men också skapa fokus för de som är kvar och se till att behålla den höga kompetens vi har byggt upp, säger han.

För att tillgodose satsningen på smarta kort kommer även en del personal att fördelas om från de andra två affärsområdena.

På Köpenhamnskontoret utvecklar personalen algoritmer till främst mobilsidan. Där ligger fokus för närvarande på att minimera sensorns storlek, något som marknaden kräver men som också tillverkarna driver på för att sänka sina kiselkostnader.

– Bryggan mellan Malmö och Köpenhamn kommer fortsatt att vara viktigt för Fingerprint Cards. Tillsammans har vi lyckats bygga en stark R&D-motor här som är viktigt för vår utveckling av nya teknologier, säger Jan Johannesson, chef för strategiutveckling på Fingerprint Cards.

Fingerprint Cards omsättning sjönk med 55 procent mellan 2016 och 2017: från 6,6 miljarder till 3,0 miljarder kronor. Under samma period sjönk aktiens värde med mer än 80 procent.

Magnus Erlandsson

När noterade Fingerprint Cards varslar 185 personer i hela bolaget drabbas 40 på Malmökontoret och runt 10 i Köpenhamn. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen