söndag 28 april 2024

inloggad som

Tord Wingren tar time-out från alla tunga uppdrag…

|  ,
|  

Telekomveteranen Tord Wingren lämnar en rad tunga styrelseuppdrag bland Lunds teknikbolag samt sin roll som platschef på Huawei i Lund. Detta sedan han i somras dömdes för grovt insiderbrott av Stockholms tingsrätt.

Tillsammans med en annan tidigare styrelseledamot från Fingerprint Cards dömdes Wingren till 18 månaders fängelse och fem års näringsförbud. Domen har överklagats till Svea Hovrätt och har därmed inte vunnit laga kraft.

”Domen är felaktig på många sätt. Dels har domen baserat sig på en av tingsrätten antagen princip, nämligen antaganden om att jag skulle tagit del av information som ej åklagaren kunnat bevisa, och där tingsrätten ej krävt bevis från åklagaren. Detta är förstås djupt upprörande. Dock har jag funnit det lämpligt att göra time-out i en hel del av mina styrelseuppdrag”, skriver Tord Wingren i ett mejl till Rapidus.

För drygt ett år sedan hamnade Wingren etta på Rapidus lista över beslutsfattare med flest förtroendeuppdrag bland Lunds teknikbolag.

Tyngsta posten han tar time-out ifrån är dock som platschef på Huawei i Lund. Sedan han värvades 2012 har den kinesiska telekomjätten ökat sin bemanning i Lund från ett tiotal till över 40 anställda. Huawei har även blivit medlemmar i klusterorganisationen Mobile Heights och inlett två forskningssamarbeten med LTH. Det senaste drog igång i våras, då Huawei satsade 2,5 miljoner kronor på en forskartjänst på institutionen för elektro- och informationsteknik inom kodning av signaler i mobilnätet.

Emiliano Strauss

Telekomveteranen Tord Wingren lämnar en rad tunga styrelseuppdrag bland Lunds teknikbolag samt sin roll som platschef på Huawei i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.