torsdag 2 maj 2024

inloggad som

SenseNode backas upp av energiänglar

Ett Stockholmsbaserat investerarnätverk inriktat på energiteknik backar upp Ideonbolaget SenseNode med 1,5 miljon kronor.

Sustainable Energy Angels, SEA, är ett affärsängelsbolag som investerar i unga företag inom energiteknik. Bland delägarna finns ett tjugotal namn från energibranschen, bland andra Lennart Billfalk som innehaft olika chefsposter på Vattenfall, Fredrik Billing, ordförande för Polytrust och Catharina Ringborg, styrelseledamot i Solarus Sunpower och vice ordförande för tankesmedjan Global Utmaning.

– SEA har en intressant profil och nätverk. De har möjlighet att hjälpa oss att utveckla våra affärer, de har kontakter och kan öppna dörrar, säger SenseNodes vd Mikael Lennström till Rapidus.

Kapitalet ses som en initial investering och ska gå till utveckla affären och bolaget samt marknadsrelaterade aktiviteter, främst i Danmark, Tyskland och Polen.

– Vi ser 2017 som året vi går in på den internationella marknaden och med SEA kan vi gå från ett uppstartsbolag till ett medelstort exporterande företag, säger Lennström till Rapidus.

SenseNode utvecklar mobilteknik för att övervaka, styra och effektivisera energianvändningen hos företag, industrier och myndigheter. Bolaget grundades av Lennström 2013 efter att han lämnat Sony Mobile vid en neddragning. Bland tidiga investerare syns Almi Invest och Mats Svensson, före detta delägare i Fingerprint Cards som ävgen gått in i Malmöbolaget Crunchfish.

SenseNode har de senaste åren växt från fem till åtta anställda. I samband med nyemission tar Lennart Billfalk och Catharina Ringbord plats i styrelsen. Bland SenseNodes tidiga kunder syns Tribona och Helsingborgs stad.

Jennie Lorentsson

Ett Stockholmsbaserat investerarnätverk inriktat på energiteknik backar upp Ideonbolaget SenseNode med 1,5 miljon kronor. Sustainable Energy Angels, SEA, är ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.