fredag 23 februari 2024

inloggad som

SenseNode backas upp av energiänglar

Ett Stockholmsbaserat investerarnätverk inriktat på energiteknik backar upp Ideonbolaget SenseNode med 1,5 miljon kronor.

Sustainable Energy Angels, SEA, är ett affärsängelsbolag som investerar i unga företag inom energiteknik. Bland delägarna finns ett tjugotal namn från energibranschen, bland andra Lennart Billfalk som innehaft olika chefsposter på Vattenfall, Fredrik Billing, ordförande för Polytrust och Catharina Ringborg, styrelseledamot i Solarus Sunpower och vice ordförande för tankesmedjan Global Utmaning.

– SEA har en intressant profil och nätverk. De har möjlighet att hjälpa oss att utveckla våra affärer, de har kontakter och kan öppna dörrar, säger SenseNodes vd Mikael Lennström till Rapidus.

Kapitalet ses som en initial investering och ska gå till utveckla affären och bolaget samt marknadsrelaterade aktiviteter, främst i Danmark, Tyskland och Polen.

– Vi ser 2017 som året vi går in på den internationella marknaden och med SEA kan vi gå från ett uppstartsbolag till ett medelstort exporterande företag, säger Lennström till Rapidus.

SenseNode utvecklar mobilteknik för att övervaka, styra och effektivisera energianvändningen hos företag, industrier och myndigheter. Bolaget grundades av Lennström 2013 efter att han lämnat Sony Mobile vid en neddragning. Bland tidiga investerare syns Almi Invest och Mats Svensson, före detta delägare i Fingerprint Cards som ävgen gått in i Malmöbolaget Crunchfish.

SenseNode har de senaste åren växt från fem till åtta anställda. I samband med nyemission tar Lennart Billfalk och Catharina Ringbord plats i styrelsen. Bland SenseNodes tidiga kunder syns Tribona och Helsingborgs stad.

Jennie Lorentsson

Ett Stockholmsbaserat investerarnätverk inriktat på energiteknik backar upp Ideonbolaget SenseNode med 1,5 miljon kronor. Sustainable Energy Angels, SEA, är ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.