fredag 29 mars 2024

inloggad som

Fingerprint Cards-veteran går in i börsaktuella Crunchfish

När Crunchfish tar sin geststyrningsteknik till First North i november siktar de på 60 miljoner kronor i listningsemission. Aktier för 45 miljoner är redan tecknade. Ny i ägarlistan med en satsning på 2 miljoner kronor blir Mats Svensson, tidigare ordförande och delägare i Fingerprint Cards.

Mats Samuelsson gick ur sitt ägande i Fingerprint Cards 2013. I Skåne har han bland annat investerat i uppstartsbolagen SenseNode och Watersprint.

– Det är kul att kunna stötta skånska entreprenörer. Jag gillar teamet i Crunchfish och att verksamheten har en stabil grund att stå på i och med att Joachim Samuelsson, som är storägare, engagerar sig i bolaget, säger Mats Svensson till Rapidus.

Crunchfish är baserat på Media Evolution City i Malmö och har utvecklat en mjukvara som gör att konsumentelektronik kan styras med gester. Mjukvaran och den inbyggda kameran i exempelvis mobiltelefonen översätter rörelserna till kommandon. Kinesiska aktörer som Lenovo, OPPO och TCL har implementerat tekniken i mobiltelefoner och surfplattor. Crunchfish har också sitt hittills enda utlandskontor i Kina.

Ännu nyare är bolagets teknik där mobila enheter som telefoner känner av varandra när de är nära. Den kan användas vid mobila betallösningar som Swish eller för att bygga tillfälliga nätverk som kan dela information vid konferenser, fester eller liknande.

Joachim Samuelsson– Vi ska fortsätta att köra företaget som vi gör nu, fast med mer kraft och i den takt som möjligheterna kräver. 40 procent av pengarna ska gå till vidareutveckling av produkterna och av resten går större delen till marknadssatsningar, säger Joachim Samuelsson, som är styrelseordförande och den störste delägaren med nära 34 procent av aktierna före emissionen.

Övriga större ägare före emissionen är affärsmannen Mohammed Al-Amoudis bolag Midroc Invest med 27 procent, och grundaren Paul Cronholm som har strax över 9 procent av aktierna. Även Qgrups grundare Mikael Kretz och Håkan Paulsson finns med som mindre ägare.

Crunchfish har klarat verksamheten 2016 genom brygg- och konvertibellån. Av de 45 miljoner kronor som är hemma står gamla ägare för 8,5 miljoner. Resten kommer från ett koppel nya ägare, som utöver Mats Svensson även inkluderar LMK Forward och stiftelserna Dunkerintressen, som kontrollerar industrikoncernen Trelleborg.

Utöver den totala emissionen på 60 miljoner kronor ska konvertibellån på 5,25 miljoner konverteras till aktier av styrelseordförande Joachim Samuelsson.

Crunchfish sysselsätter 18 anställda, de flesta i Malmö. Bolaget börjar handlas på First North 11 november.

Elisabet Ottosson

När Crunchfish tar sin geststyrningsteknik till First North i november siktar de på 60 miljoner kronor i listningsemission. Aktier för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]