söndag 12 maj 2024

inloggad som

Så slutar Fingerprints varsel: 100 tjänster kapas i Skåne

|  ,
|  

I juni gick börsnoterade Fingerprint Cards ut med att ytterligare 179 tjänster skulle bort. I dag kan Rapidus berätta vad konsekvensen blir för Malmökontoret: vid årsskiftet kommer endast 50 anställda vara kvar, främst inom affärsutveckling och marknadsbearbetning. I stort sett hela utvecklingsavdelningen har redan tagits över av Göteborgskontoret.

För ett år sedan var Fingerprint Cards personalstyrka i Öresundsregionen uppe och vände på 200 anställda i Malmö och 50 i Köpenhamn. I början av 2018 kapades 40 tjänster i Malmö och 10 i Köpenhamn. Nu har alltså ytterligare cirka 100 positioner försvunnit från Malmökontoret, varav en stor del konsulter. I Köpenhamn utvecklar personalen algoritmer och där kommer FoU-verksamhet finnas kvar.

– Nu ligger istället fullt fokus här i Malmö på våra biometriska sensorer i betalkort som vi vet har en enorm potential, säger Thomas Rex som är affärsområdeschef för smarta kort.

Av Fingerprint Cards olika affärsområden har ledningen varit tydlig med att just smarta kort är ett högprioriterat fält framöver. Det gör att framtiden ändå ser ljus ut för Malmökontoret, menar Thomas Rex.

­– Vi har flera pågående piloter tillsammans med Visa, som är den största globala spelaren med över 50 procent av världens betalkort om man räknar bort den kinesiska marknaden, säger han.

Enligt Thomas Rex är det inte konsumenternas inställning som håller tillbaka tekniken från marknaden, utan slutförandet av tester och kvalitetskrav som först måste uppfyllas innan de biometriska betalkorten är redo att tackla tuffa arbetsmiljöer i fickor och plånböcker.

Thomas Rex har varit med på Fingerprint Cards berg- och dalbanetur sedan 2011, då han var den förste som anställdes i Malmö.

– Man får ta varje läge för vad det är. Biometri är fortfarande i sin linda och mycket kommer att hända framöver både hos oss och på marknaden, säger han.

Första halvåret i år omsatte Fingerprint Cards 680 miljoner kronor, en halvering jämfört med samma period 2017. Ett tidigare vinstresultat byttes till -616 miljoner i förlust. Fingerprint har huvudkontor i Göteborg. Vid halvårsskiftet sysselsatte bolaget knappt 400 anställda och konsulter.

Magnus Erlandsson

I juni gick börsnoterade Fingerprint Cards ut med att ytterligare 179 tjänster skulle bort. I dag kan Rapidus berätta vad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen