lördag 27 april 2024

inloggad som

Analys: Jeopardy-idén från Lund lär bli nästa teknikgunstling

mini_erikKort sagt: ”Förväntningar är till för att skruvas upp”. Den kaxiga reklamskylten om varuhuset Hansa i Malmö kunde lika gärna ha handlat om LTH-avknoppningen Acconeer. Bolaget har just tankats med PR-mässigt raketbränsle: att kopplas ihop med miljardvärderade Fingerprint Cards.

Av Erik Olausson, chefredaktör

”Det är lite som Jeopardy, vi har svaret nu ska vi bara komma på frågan”. Citatet från Mårten Öbrink i Rapidus första artikel om Acconeer var lika oväntat som uppfriskande ärligt. Hur ofta är det som nystartade teknikbolag medger att de har en häftig teknik men inte har en aning om vad den ska användas till ännu?

Då, 2012, var Mårten Öbrink arbetande styrelseordförande för det som inte var så mycket mer än ett forskningsresultat från LTH. Nanoelektronikprofessorn Lars-Erik Wernersson och hans forskargrupp hade upptäckt att det gick att använda kvantmekaniska komponenter för att generera korta, precisa radiopulser, så kallade wavelets, med så lite som två pikojoules energiåtgång – eller närmare 500 miljarder pulser per joule. Som jämförelse kan ett vanligt mobilbatteri i dag lagra över 15.000 joule.

Sedan dess har mycket hänt. Acconeer har tagit in riskkapital från bland andra Tord Wingren, två koreanska elektroniktillverkare samt Hilding Anders tidigare vd Bengt Adolfsson. Bolaget har bytt vd ett par gånger till Ericsson-veteranen Lars Lindell, som leder Acconeer i dag. Parallellt har personalstyrkan växt till ett tiotal anställda och lika många konsulter.

Fram tills för några månader sedan var Acconeer dock förhållandevis okänt i en bredare krets. Som Rapidus rapporterade fick bolaget under sommaren in 60 miljoner kronor inför en planerad notering på First North under 2017. Bland de nytillkomna investerarna syns Bert Nordberg. Men det som verkligen satte medierna, och de potentiella investerarna, i spinn var kopplingen till Fingerprint Cards.

Sedan 2014 sitter Fingerprint Cards försäljningschef Thomas Rex i Acconeers styrelse. Även Tord Wingren har ett tidigare engagemang i Fingerprint och en av de nya investerarna i somras var bolagets förre vd Jörgen Lantto. När han dessutom twittrade att Acconeer har potentialen att bli nästa Fingerprint Cards var hajpen ett faktum.

Det räcker med en snabb titt på Fingerprints kursgraf för att förstå varför. Sedan början på 2015 har bolagets börsvärde 20-faldigats till 29 miljarder kronor. Fingerprint ingår numera i det tongivande OMXS30-indexet tillsammans med bland andra Ericsson, Nordea och Atlas Copco.

För Acconeer hänger dock Jeopardy-frågan fortfarande i luften. Enligt vad Rapidus erfar har bolaget fått förfrågningar från såväl bilindustrin som tillverkare av drönare och spelare inom mobilbranshen. Prototyper testas nu hos svenska och utländska industriföretag.

Ett av de mest intressanta spåren är att använda Acconeers radarfunktion i till exempel mobiltelefoner och läsplattor för att tolka rörelser och gester. Här finns en tydlig parallell till ett annat hett Skånebolag: Malmöbaserade Crunchfish, som även de är i färd med att ta in 60 miljoner kronor inför sin notering på First North.

Crunchfish bildades som ett apputvecklingsbolag 2010 av Sony Ericsson-veteranen Paul Cronholm men har de senaste åren fokuserat på mjukvara för att styra elektronik med gester, inte minst utrustning för virtual reality. Även Crunchfish har fått en tydlig koppling till Fingerprint Cards då bolagets tidigare ordförande Mats Svensson gått in med två miljoner kronor i Crunchfish pågående emission.

Liksom Fingerprint Cards riktar sig Crunchfish och Acconeer framförallt mot stora industriella aktörer som bygger in tekniken i konsumentelektronik. Antalet kunder är därmed relativt få, men ordervärderna kan snabbt dra iväg när elektroniktillverkarna trycker ut miljonserier i sina fabriker.

Samtidigt får vi inte glömma att Fingerprint hade en lång Golgatavandring bakom sig innan tillväxten exploderade förra året. Bolaget var på vippen att läggas ner 2005 eftersom genombrottet syntes allt för avlägset. Då hade mer än 200 miljoner kronor investerats i verksamheten.

Det är med andra ord alldeles för tidigt att säga om Acconeer och Crunchfish kommer bli nästa skånska teknikunder. Men helt klart är att du lär höra mycket mer om dem framöver.

Kort sagt: ”Förväntningar är till för att skruvas upp”. Den kaxiga reklamskylten om varuhuset Hansa i Malmö kunde lika gärna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.