söndag 28 april 2024

inloggad som

EU-projekt om automatiserad kollektivtrafik säkrar en miljon euro

Aktörerna i Greater Copenhagen fick nyligen EU-stöd på 1,5 miljoner euro till ett projekt som syftar till att utveckla det gemensamma transportsystemet. Nu söker samarbetet ytterligare 1 miljon euro från Interreg-fonden för nästa projekt – att testa självkörande teknik i kollektivtrafiken. Lika mycket pengar är redan säkrade från aktörer som Region Hovedstaden och Malmö universitet.

Till skillnad från projektet om ett sammanhängande transportsystem, som ser över biljettsystem och fler möjliga framtida förbindelser i Öresundsregionen, ska det nya projektet –”Framtidens intelligenta mobilitet” – vara mer praktiskt än analytiskt.

Bland annat ska projektet testa olika lösningar för automatisering och självkörande teknik inom kollektivtrafiken. Ett annat studieområde är mobility-as-a-service, alltså abonnemangsformer där man istället för att exempelvis äga en egen bil betalar för att kunna förflytta sig, med bilpoolsbilar, lånecyklar eller kollektivtrafik.

– Visionen är att accelerera utbredningen av sammanhängande, intelligenta och hållbara mobilitetslösningar över hela Öresundsregionen, säger Anna Thormann, projektledare inom trafik på samarbetsorganisationen Gate 21.

Det är Gate 21 som tillsammans med Region Hovedstaden har arbetat med ansökan till EU:s Interreg-fond i omkring ett års tid. Med sig har de tolv parter, däribland Region Sjælland, Region Skåne, Trafikverket, Malmö universitet och Innovation Skåne.

Men det är i huvudsak i de deltagande kommunerna som de intelligenta lösningarna ska testas i praktiken. Med på tåget är, utöver Lund och Helsingborg på den svenska sidan, även Glostrup, Hvidovre och Køge på den danska.

– Det här projektet kommer göra skillnad för nya mobilitetsmöjligheter i Öresundsregionen genom att ämnet lyfts av gemensamma erfarenheter och strategiska riktlinjer. Hoppet är att det byggs upp betydligt mer offentlig styrning på området, så vi inte bara följer med utvecklingen, utan visar vägen, säger Anna Thormann.

Interreg-fonden väntas fatta beslut om att bevilja medel till projektet i slutet av våren. Projektbudgeten är totalt 2,1 miljoner euro, varav de deltagande parterna står för hälften.

Felicia Frithiof

Aktörerna i Greater Copenhagen fick nyligen EU-stöd på 1,5 miljoner euro till ett projekt som syftar till att utveckla det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.