tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Han är ny ordförande i Innovation Skåne

Peter Danielsson tar över taktpinnen i Innovation Skåne. Enligt honom står Skåne inför stora samhällsutmaningar, som måste lösas med innovation.

Peter Danielsson är moderat ledamot i regionfullmäktige i Region Skåne och andre vice ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner. Nu ska han i rollen som nyvald ordförande i Region Skånes innovationsbolag, Innovation Skåne, leda arbetet med att utveckla det skånska samhället och få bukt med regionens samhällsproblem.

– Samhället står inför stora utmaningar inom flera områden, bland annat klimatproblematiken och kompetensförsörjningen. I Skåne har vi dessutom låg jobbtillväxt. För att lösa dessa samhällsproblem och andra krävs mer innovation, det vill säga att vi hittar nya lösningar och sätt att arbeta på, säger Peter Danielsson.

Vad som konkret står först på agendan vill Peter Danielsson inte avslöja, men han ser det faktum att både vd Lotta Törner och han själv är nya i organisationen som en möjlighet till nya perspektiv på Innovation Skånes verksamhet.

– Jag tar med mig bred erfarenhet från olika nivåer inom politiken och näringslivet, och ser fram emot att tillsammans med styrelsen, vd och medarbetarna arbeta för ökad innovation till gagn för skåningarna.

Fram till förra året var Peter Danielsson ordförande i Helsingborg stad, en post han satt på i sexton år. Under hans ledning gjordes stora satsningar på just innovation med ambitionen att bli en av Europas mest innovativa städer. Peter Danielsson tar över ordförandeskapet i Innovation Skåne från Louise Eklund, riksdagsledamot för Liberalerna, som suttit på posten föregående mandatperiod.

Martin Linderoth

Peter Danielsson tar över taktpinnen i Innovation Skåne. Enligt honom står Skåne inför stora samhällsutmaningar, som måste lösas med innovation. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.