måndag 29 april 2024

inloggad som

Lantmännen tar över 80 procent av havrebolaget CropTailor

Lundabolaget CropTailor, som utvecklar teknik för att snabbförädla nya havresorter, tar i en nyemission in fyra miljoner kronor från majoritetsägaren Lantmännen. Deras innehav ökar därmed till drygt 80 procent.

Lantmännen har stadigt ökat sitt ägande i CropTailor, genom en serie nyemissioner, sedan 2015. Under tiden har de också köpt ut några av de tidiga delägarna. Det senaste kapitaltillskottet ger Lantmännen en andel på drygt 80 procent, enligt CropTailors vd Olof Olsson.

– Vi har hittat en bra balans mellan oss. Lantmännen är väldigt forskarvänliga och ger oss en stor frihet, säger han till Rapidus.

Enligt avtalet med Lantmännen får CropTailor regelbundna inbetalningar under en femårsperiod, fram till mitten av 2019, förutsatt att de når vissa mål varje år. Forskningsbolaget, som siktar på att ta fram snabbförädlade havresorter, har haft bakslag – ett ovanligt regnigt september 2017 förstörde ett planerat industriellt pilotprojekt. Men genombrottet med kartläggningen av hela havregenomet, som presenterades för några veckor sedan, har skapat ett ökat internationellt intresse.

– Vi har introducerat sammanlagt omkring 2,6 miljarder mutationer i 2.600 olika linjer av havregenomet. Detta ger en enorm variation, och vi kan hitta i stort sett vilken egenskap som helst som vi är ute efter i populationen. Det ökar precisionen och hastigheten i förädlingen enormt när man kan gå efter tydliga DNA-baserade markörer, säger Olof Olsson, som hoppas på kommersialisering inom några år.

Mutationerna får CropTailor fram genom att behandla havrekärnan med etylmetansulfat. Tekniken går sedan ut på att sortera ut linjerna med de mest lovande egenskaperna, och korsa dem vidare. I slutändan kan det ge havresorter med exempelvis högre halter av protein eller betaglukaner. Även om resultatet kan likna det som händer vid genmodifiering räknas metoden som traditionell växtförädling eftersom mutationerna är identiska med dem som sker spontant i havrecellen. Det gör att CropTailors havre kan odlas även i områden där genmodifierade grödor är förbjudna.

CropTailor ingår i Lantmännens koncern, men har fortfarande kvar en viss självständig ställning. Olof Olsson är näst största ägare med omkring tio procent, följd av medgrundaren tillika Oatly-grundaren Rikard Öste, som äger fem procent genom sitt bolag Glucanova. Den norska motsvarigheten till Lantmännen, Felleskjøpet Agri, finns också med i ägarbilden på några procent.

Felicia Frithiof

Lundabolaget CropTailor, som utvecklar teknik för att snabbförädla nya havresorter, tar i en nyemission in fyra miljoner kronor från majoritetsägaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.