fredag 3 maj 2024

inloggad som

Croptailors proteinhavre får in fyra miljoner

|  ,
|  

En havresort med hög proteinhalt och hög avkastning på skörden – det är vad Croptailor hoppas ha tagit fram efter nästa säsong. Bolaget som var först i världen med att kartlägga havrets kompletta DNA får i år in fyra miljoner i kapital från Lantmännen Innovationen.

– Den innebär att vi nu har säkrat vår ekonomi två år framåt, säger Croptailors vd Olof Olsson till Rapidus och uppger att de även får in cirka en miljon kronor i mjuka medel per år.

Forsknings- och utvecklingsbolaget Croptailor, som nu ägs till 80 procent av Lantmännen Innovation, satsar på att ta fram havre med höga halter protein och betaglukan, samtidigt som det ska ge en stabil och hög avkastning.

Planen är att koppla unika egenskaper till specifika DNA-sekvenser. Detta möjliggör en patentering av egenskaperna. Dels ska företaget komma ut med vissa sorter på sortlistan, dels testodla på fält för att sedan ta sig ut på marknaden. Nu är de inne i en fas där olika havrelinjer kontraktodlas. Ett omfattande arbete som tagit längre tid än beräknat.

– I år ska vi sätta ut strax under 2.000 linjer, varav cirka 1.000 är unika linjer och resten olika varianter av dessa. Om två år hoppas vi kunna ha någon eller några linjer som vi kan skala upp ordentligt så att de kan testas i industriell skala, säger han.

Så småningom ska Croptailor samköra produktionen med Lantmännen och komma in i deras system.

Mette Carlbom

En havresort med hög proteinhalt och hög avkastning på skörden – det är vad Croptailor hoppas ha tagit fram efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.