måndag 29 april 2024

inloggad som

Rekord för Skånes inkubatorer

Trycket på Skånes största inkubatorer visar inga tecken på avmattning. Tvärtom vittnar samtliga om att flödet är bättre än någonsin både vad gäller kapitalinsatser, ansökningar och bolag som håller måttet.

– Vi har haft ett enormt inflöde den senaste tiden. Bara första kvartalet i år har vi tagit in sex nya bolag, vilket är lika mycket som vi normalt sett tar in på ett helt år, säger Ebba Fåhraeus som är vd på life science-inkubatorn Smile i Lund.

Liknande tongångar hörs från Minc i Malmö och Ideon Innvoation i Lund. På Minc har man för närvarande 26 bolag inne i inkubatorn. Att det är fler än någonsin som vill åt platserna syns på intresset för acceleratorn, som är en sluss in till inkubatorn.

– Vi tar bara in fem bolag i taget till acceleratorn. Nu senast hade vi 460 ansökningar att jämföra med år 2015 då vi hade 250, säger Mincs kommunikationschef Sandy Errestad till Rapidus.

På Ideon Innovation är det just nu 32 bolag på plats, men vd Anna Branten tycker att det är missvisande att bara tala om de som finns fysiskt i lokalerna.

– Vi har börjat experimentera med själva inkubatormodellen och till exempel startat coaching on-line där bolagen ingår i vår inkubator men inte sitter här hos oss, säger hon.

När det kommer till investerare som är beredda att satsa på de nystartade bolagen är kurvan uppåtgående även där. De bolag som ingick i Smiles inkubator 2015, inklusive de bolag som lämnade inkubatorn 2015 men sökte kapital detta år, reste tillsammans 224 miljoner kronor. Motsvarande siffra för 2016 är 555 miljoner kronor. Alltså mer än en fördubbling.

2016 fick Minc-bolagen in 81 miljoner kronor, att jämföra med 22 miljoner kronor året innan. Snittsumman gick samtidigt från 700.000 kronor till 1,7 miljoner per bolag.

När det gäller Ideon Innovations inkubatorbolag ser det på ytan annorlunda ut. De tog in 43 miljoner 2015 och 30 miljoner 2016, men enligt Anna Branten var det ett bolag som stod för den absolut största delen av kapitalet 2015, så siffrorna är inte riktigt jämförbara.

– Vi kan se att det finns betydligt mer kapital nu än tidigare och trenden för 2016 och även hittills 2017 är snarare att kapitalet letar sig in i tidigare skeenden, säger hon.

Magnus Erlandsson

Trycket på Skånes största inkubatorer visar inga tecken på avmattning. Tvärtom vittnar samtliga om att flödet är bättre än någonsin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.