fredag 26 juli 2024

inloggad som

Skuldtyngt MagComp tvingas i rekonstruktion

LTH-avknoppningen MagComp, med 13 antällda, tvingas i rekonstruktion. För tunga delägare som Industrifonden, Almi Invest Syd och Volvo Technology Transfer riskerar investeringar på över 40 miljoner kronor att gå upp i rök

Som Rapidus rapporterat tidigare har de senaste åren varit tuffa för MagComp. 2014 sålde bolaget av vissa IP-rättigheter för 9 miljoner kronor för att hjälpa upp resultatet och i år har delägarna skjutit till 2,3 miljoner för att hålla verksamheten flytande.

MagComps teknik går ut på att gjuta en blandning av metallpulver och bindemedel så att metallpulvret packas samman. Resultatet blir magnetelement som är effektivare och energisnålare än traditionella modeller.

Hittills har induktionsvärmare för industrin varit den mest lukrativa tillämpningen men under hösten har MagComp plockat två större tyska order på induktorer till högspänningselektronik.

Sten Camitz– Vår balansräkning blev ohanterlig och till sist såg vi ingen annan utväg än rekonstruktion. Detta har legat som en våt filt över bolaget hela året, säger MagComps vd Sten Camitz till Rapidus.

Bolaget är baserat i Eslöv och har i dag 13 anställda. Som en del av rekonstruktionen arbetar Bengt Bülow på att hitta nya intressenter som kan ta över hela eller delar av ägandet. Förhandlingar pågår också om att avyttra ett av MagComps affärsområden.

– Delägarna Almi Invest Syd och Tequity har avsatt 400.000 kronor var för att garantera driften under rekonstruktionsprocessen, säger Bengt Bülow till Rapidus.

Sten Camitz räknar med att MagComp ska klara rekonstruktionen och kunna gå vidare på egen hand under första kvartalet nästa år.

– Vi tror stenhårt på vår produkt och de avtal vi börjat få in, säger han.

Bland övriga ägare syns Volvo Technology Transfer samt LTH-forskarna Mats Alaküla, Mats Andersson och Tord Cedell.

Erik Olausson

LTH-avknoppningen MagComp, med 13 antällda, tvingas i rekonstruktion. För tunga delägare som Industrifonden, Almi Invest Syd och Volvo Technology Transfer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.