fredag 14 juni 2024

inloggad som

Skuldtyngt MagComp tvingas i rekonstruktion

LTH-avknoppningen MagComp, med 13 antällda, tvingas i rekonstruktion. För tunga delägare som Industrifonden, Almi Invest Syd och Volvo Technology Transfer riskerar investeringar på över 40 miljoner kronor att gå upp i rök

Som Rapidus rapporterat tidigare har de senaste åren varit tuffa för MagComp. 2014 sålde bolaget av vissa IP-rättigheter för 9 miljoner kronor för att hjälpa upp resultatet och i år har delägarna skjutit till 2,3 miljoner för att hålla verksamheten flytande.

MagComps teknik går ut på att gjuta en blandning av metallpulver och bindemedel så att metallpulvret packas samman. Resultatet blir magnetelement som är effektivare och energisnålare än traditionella modeller.

Hittills har induktionsvärmare för industrin varit den mest lukrativa tillämpningen men under hösten har MagComp plockat två större tyska order på induktorer till högspänningselektronik.

Sten Camitz– Vår balansräkning blev ohanterlig och till sist såg vi ingen annan utväg än rekonstruktion. Detta har legat som en våt filt över bolaget hela året, säger MagComps vd Sten Camitz till Rapidus.

Bolaget är baserat i Eslöv och har i dag 13 anställda. Som en del av rekonstruktionen arbetar Bengt Bülow på att hitta nya intressenter som kan ta över hela eller delar av ägandet. Förhandlingar pågår också om att avyttra ett av MagComps affärsområden.

– Delägarna Almi Invest Syd och Tequity har avsatt 400.000 kronor var för att garantera driften under rekonstruktionsprocessen, säger Bengt Bülow till Rapidus.

Sten Camitz räknar med att MagComp ska klara rekonstruktionen och kunna gå vidare på egen hand under första kvartalet nästa år.

– Vi tror stenhårt på vår produkt och de avtal vi börjat få in, säger han.

Bland övriga ägare syns Volvo Technology Transfer samt LTH-forskarna Mats Alaküla, Mats Andersson och Tord Cedell.

Erik Olausson

LTH-avknoppningen MagComp, med 13 antällda, tvingas i rekonstruktion. För tunga delägare som Industrifonden, Almi Invest Syd och Volvo Technology Transfer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.