fredag 3 maj 2024

inloggad som

Svenskt exempel kan tina permafrosten på Köpenhamnsbörsen

keld_brokso%cc%88_nyKort sagt: Det är bara att gratulera Sverige och Aktietorget, som fortsätter dra till sig drösvis med danska bolag redo att noteras. Den dysfunktionella danska aktiemarknaden skapar en obalans över sundet och fungerar som en propp för utvecklingen. Det är hög tid att danska politiker tar Sverige som förebild.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Då Sedermera Fondkommission nyligen samlade ett par hundra investerare i Köpenhamn i sitt första danska arrangemang satte det fingret på två ömma punkter:

  • Den danska aktiemarknaden för tillväxtbolag, inte minst First North, fungerar inte.
  • Danska investerare är mer än någonsin redo att satsa sina pengar på de svenska listorna.

För att parafrasera rapparen Natasja: Vad händer med dig, Danmark?

Först och främst har den danska aktiekulturen en blind fläck när det handlar om tillväxtbolag, vilket bland annat illustreras av att småbolag på First North inte alls finns med på de börslistor som tongivande tidningen Børsen publicerar varje dag. Svenskarna, och inte minst svenska banker, tar även större risker än sina danska motsvarigheter – och får därmed chansen till större avkastning. Danskarna spelar på det säkra, förutsägbara och tråkiga.

Men tre saker står ut när man ska försöka förklara varför allt fler danska tillväxtbolag noterar sig i Sverige: skatt, skatt och skatt! Ett av de mest slående exemplen på skadlig, dansk beskattning är att danska aktieägare vid varje årsskifte tvingas betala skatt på årets avkastning – även om aktierna inte sålts eller har gett ägaren någon vinst. Det betyder att en dansk investerare tvingas betala skatt på något som ännu inte betalats ut.

Man kan lätt gå vilse i lagstiftningen om dansk beskattning av aktier. Rapidus nöjer sig med att konstatera att skattelagstiftningen fungerar som ett effektivt stryptag på danska uppstarts- och tillväxtbolag.

Från svenskt håll kan man glädja sig åt inflödet av pengar och bolag på aktiemarknaderna. Tillströmningen fick till exempel Sedermera Fondkommission att nyligen flytta från Ängelholm till Malmö för att komma närmare Köpenhamn. På deras första investeringsdag i Köpenhamn stod hela sju danska bolag på scen, alla noterade på Aktietorget med Sedermeras hjälp. Enligt Sedermeras vd Andreas Sundgren finns planer på större aktivitet i Danmark framöver genom nyanställningar och ökad marknadsföring i Danmark.

Ur ett lite större perspektiv är dock utvecklingen knappast något att glädjas över. Det är en amputerad region som inte kan erbjuda en fungerande aktiehandel i den största metropolen.

För allt för många danska småbolag blir det en barriär att tvingas sätta sig in i reglerna för en svensk notering. Därtill kommer den byråkratiska organisationsförändringen som krävs, med ett danskt bolag som sköter den dagliga verksamheten och ett svenskt ägarbolag som formellt är det som noteras.

Därför är det förnuftigt att sänka skatten på aktier och kapitalinkomster, så som danska regeringen föreslår i den nya 2025-planen –det dokument som ska sätta ramarna för det närmaste decenniets ekonomiska politik. Förslaget möter dock massivt motstånd från oppositionen och splittrar även det blå blocket i folketinget.

För Danmarks del ser det därför ut som om att tillväxten på aktiemarknaden även fortsatt kommer ske i Sverige – som Rapidus nyligen rapporterade har antalet Öresundsbolag noterade i Sverige fördubblats på fyra år till över 100 stycken. Enda vägen ut till en bättre fungerande aktiemarknad på båda sidor sundet tycks vara att de danska politiker som önskar förändring använder Sverige som ett exempel på hur det ska gå till. Och hur stort värde det har att behandla aktieägare bättre.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Det är bara att gratulera Sverige och Aktietorget, som fortsätter dra till sig drösvis med danska bolag redo […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.