fredag 3 maj 2024

inloggad som

Börsintroduktioner skjuts upp

De stora börsfallen i coronakrisens spår leder till att börsintroduktioner och emissioner blivit svåra att genomföra. Flera företag väljer därför att vänta med planerna.

– Vi har inga uppdragsgivare som meddelat att de överger sina noteringsplaner, däremot har vi i två fall valt att avvakta utvecklingen. Det är två danska noteringar som borde varit på marknaden men gjort bedömningen att vi avvaktar tills vi får fastare mark under fötterna, säger Oscar Ahlgren, vd på Västra Hamnen Corporate Finance, till Rapidus.

Fredrik Rahl, kapitalmarknadschef på Sedermera Fondkommission, säger också att det finns kunder som väntar tills marknaden förhoppningsvis lugnar ned sig.

– Både IPO:s och företrädesemissioner är svårare att genomföra i dagsläget och vissa planerade transaktioner är pausade just nu. Vi följer utvecklingen från dag till dag tillsammans med våra kunder. Det gäller att hitta den bästa möjliga lösningen för bolagen och dess aktieägare och i dessa tider kan bland annat lånefinansiering vara ett bra finansieringsalternativ, säger han.

Trots fruktan för stora och långvariga konsekvenser av coronapandemin tycker Oscar Ahlgren att marknadsreaktionerna har varit överdrivna.

– Jag tycker att detta är en överreaktion efter att ha suttit i marknaden både vid IT-bubblan 2000 och industrikrisen 2008. Då såg man inte slutet. Nu är det läskigt, vi pratar verkligen om liv och död, men det går att se ett slut. Hur fruktansvärt detta än är så är det överdrivet att handla ned börsen med 40 procent, säger han.

Niclas Lindstrand
Emiliano Strauss

De stora börsfallen i coronakrisens spår leder till att börsintroduktioner och emissioner blivit svåra att genomföra. Flera företag väljer därför […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.