torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Finwires expansion över sundet är bara första steget

I februari blev det känt att svenska Finwire håller på att etablera sig i Danmark. Men det är bara första steget, innan året är slut ska den finansiella nyhetsbyrån finnas i åtminstone ett land till, uppger vd Mats Hård för Rapidus.

Finwire producerar primärt koncentrerade nyheter om små- och mellanstora börsbolag. I Sverige har verksamheten dock växt till att täcka hela börsen. De har distributionsavtal med globala nyhetsmedier, bland annat Bloombergs och Reuters, som alltså levererar Finwires nyhetsflöde.

Under året planerar svenska handelsplatsen Aktietorget att starta upp en systerverksamhet i Köpenhamn. Det underlättar även för Finwire att ta klivet över sundet, menar Mats Hård. Bolagets förstudier visar att efterfrågan på nyheter om små- och medelstora börsbolag finns där, och de har redan fått intresseanmälningar från möjliga danska kunder, uppger han. Det enda som saknas är en redaktion i Danmark.

– Vi har värvat en före detta Reutersanställd som har fått frihet att bygga sin egen redaktion. Vi vill att teamet i Danmark ska växa organiskt, säger Mats Hård.

Etableringen i Danmark är enligt Hård bara första steget i Finwires internationella expansion. Redan innan året är slut planerar bolaget att etablera sig i ännu ett land och därefter kommer det fortsätta.

– Generellt kan jag säga att vi initialt fokuserar på Norden och steg två kan mycket väl vara resten av Europa. Vi ser samma mönster på alla europeiska marknader vi kollat på. Det spelar ingen roll vilken marknad det handlar om, det finns alltid ett hål som vi kan fylla, säger han.

De senaste två åren har Finwire, inklusive dotterbolaget Finwire TV, gjort svarta siffror och 2017 omsatte bolagen 12,3 miljoner kronor. Finwire har tidigare tagit emot kapital från investmentbolaget Pegroco Invest, med förre statsministern Göran Persson i spetsen. Enligt Mats Hård har Finwire inget ytterligare kapitalbehov i nuläget utan fokus ligger på organisk tillväxt.

Emiliano Strauss

I februari blev det känt att svenska Finwire håller på att etablera sig i Danmark. Men det är bara första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.