tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Spotlight-koncernen satsar i Danmark

Med ett nyöppnat Sedermera-kontor i Köpenhamn hoppas Spotlight Group nu få fler danska bolag till sin börs. Samtidigt breddar koncernen sitt tjänsteutbud med ett nytt aktieanalysföretag som köptes av en trio Twitter-profiler. 

– Vi har jobbat mycket med danska bolag tidigare, via Sedermera Fondkommission i Malmö. Nu har vi ett danskt systerbolag, med danskar som arbetar på plats i landet, och ser stora möjligheter att få ännu mer exponering. Det har börjat hända mycket bland mindre företag i Danmark, det har varit många noteringar. Men de ligger fortfarande efter oss. Vi kommer in med lång erfarnehet och kan erbjuda en svensk infrastruktur byggd på 20 års lärdomar. Danskarna slipper begå misstag som vi gjort, säger Markus Neuding, vice koncernchef på Spotlight Group. 

Koncernen förvärvade nyligen bolaget Ppo Invest från Kalmar, som ligger bakom analystjänsten kalqyl(.)se. Dess tre grundare – som alla är populära aktiekommentatorer på Twitter under profilnamnen ”Professor Kalkyl” ”Matematikern” och ”Carl-Philip Silwersköld” – ska nu jobba heltid med det som tidigare varit ett sidoprojekt. 

Tidigare i år sjösatte Spotlight dessutom Shark Communication och Gainbridge Capital, som lanserade sin första fond – Gainbridge Novus Nordic – för nordiska tillväxtföretag i somras.

– Allt vi erbjuder ska ha samma mål: att förenkla för tillväxtbolag att få tillgång till kapital. Våra bolag ska dela syfte och skapa starka synergier. Vi kommer att fortsätta växa för att bredda vårt erbjudande men det är inte uttalat om nästa steg blir ett nytt förvärv eller om vi startar någon ny verksamhet, säger Markus Neuding. 

Kön till börsen är fortfarande lång. Ett spår som Spotlight därför är inne på är att skapa fler aktörer som kan komplettera Sedermera i att hjälpa bolag till börsen. Ett annat spår är hållbarhet. 

– Vi vill skapa nya affärer inom hållbarhet för finansbranschen. Det är en snabbrörlig bransch inom många områden och om man till exempel kan skapa ett system för att snabbt få syn på bolagens hållbarhetsarbete så tror vi att det kan ge ringar på vattnet med tiden. 

Emiliano Strauss

Med ett nyöppnat Sedermera-kontor i Köpenhamn hoppas Spotlight Group nu få fler danska bolag till sin börs. Samtidigt breddar koncernen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.