fredag 19 april 2024

inloggad som

Spotlight-koncernen satsar i Danmark

Med ett nyöppnat Sedermera-kontor i Köpenhamn hoppas Spotlight Group nu få fler danska bolag till sin börs. Samtidigt breddar koncernen sitt tjänsteutbud med ett nytt aktieanalysföretag som köptes av en trio Twitter-profiler. 

– Vi har jobbat mycket med danska bolag tidigare, via Sedermera Fondkommission i Malmö. Nu har vi ett danskt systerbolag, med danskar som arbetar på plats i landet, och ser stora möjligheter att få ännu mer exponering. Det har börjat hända mycket bland mindre företag i Danmark, det har varit många noteringar. Men de ligger fortfarande efter oss. Vi kommer in med lång erfarnehet och kan erbjuda en svensk infrastruktur byggd på 20 års lärdomar. Danskarna slipper begå misstag som vi gjort, säger Markus Neuding, vice koncernchef på Spotlight Group. 

Koncernen förvärvade nyligen bolaget Ppo Invest från Kalmar, som ligger bakom analystjänsten kalqyl(.)se. Dess tre grundare – som alla är populära aktiekommentatorer på Twitter under profilnamnen ”Professor Kalkyl” ”Matematikern” och ”Carl-Philip Silwersköld” – ska nu jobba heltid med det som tidigare varit ett sidoprojekt. 

Tidigare i år sjösatte Spotlight dessutom Shark Communication och Gainbridge Capital, som lanserade sin första fond – Gainbridge Novus Nordic – för nordiska tillväxtföretag i somras.

– Allt vi erbjuder ska ha samma mål: att förenkla för tillväxtbolag att få tillgång till kapital. Våra bolag ska dela syfte och skapa starka synergier. Vi kommer att fortsätta växa för att bredda vårt erbjudande men det är inte uttalat om nästa steg blir ett nytt förvärv eller om vi startar någon ny verksamhet, säger Markus Neuding. 

Kön till börsen är fortfarande lång. Ett spår som Spotlight därför är inne på är att skapa fler aktörer som kan komplettera Sedermera i att hjälpa bolag till börsen. Ett annat spår är hållbarhet. 

– Vi vill skapa nya affärer inom hållbarhet för finansbranschen. Det är en snabbrörlig bransch inom många områden och om man till exempel kan skapa ett system för att snabbt få syn på bolagens hållbarhetsarbete så tror vi att det kan ge ringar på vattnet med tiden. 

Emiliano Strauss

Med ett nyöppnat Sedermera-kontor i Köpenhamn hoppas Spotlight Group nu få fler danska bolag till sin börs. Samtidigt breddar koncernen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.