torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Spotlight till Köpenhamn tidigare än planerat

Långt före beräknad tid är svenska Spotlight Stock Market, tidigare Aktietorget, redo att expandera och har redan etablerats i Köpenhamn. Handelsplatsen har i stillhet noterat de två första danska bolagen. Det handlar om Freetrailer som noterades i maj samt Risk Intelligence, som noterades i förra veckan.

Strax före nyår rapporterade danska tidningen Børsen att Spotlight Stock Market planerade att etablera sig i Köpenhamn under hösten. Rapidus kan nu avslöja att Spotlight redan i augusti fått in sin första danska medarbetare och ”head of Danish Market”, Katrine Hoff, vid Højbro Plads i Köpenhamn. Planen är att utvidga därifrån, eftesom de tekniska och juridiska processerna finns på plats.

– Det kommer fler anställda i takt med våra ökade aktiviteter i Köpenhamn, men jag vet inte hur många ännu. Mitt eget backoffice är från start i Stockholm, säger Katrine Hoff.

– Fördelen för danska bolag att notera sig genom Spotlight Stock Market är att de kan bli kvar i det danska ekosystemet som ett danskt aktiebolag – samtidigt som de också blir presenterade för svenska investerare, säger Katrine Hoff.

Ett halvt tjog danska företag, exempelvis Oncology Venture, Synact, Initiator Pharma, Rhovac och Omnicar har sedan 2014 utnyttjat de bättre börsmöjligheterna i Sverige på Aktietorget, men där har de noterat sig som svenska aktiebolag. Den registreringen slipper de nya, noterade bolagen nu.

Från och med nästa år kommer aktieägare även få bättre möjligheter med investeringssparkonto efter svensk modell, men i mindre storlek än i Sverige. Danska investeringssparkonto har ett tak på 50.000 danska kronor, som höjs till 200.000 kronor fram till år 2022. Aktieskatten är även högre i Danmark än i Sverige.

Spotlight Stock Market har i dag över 170 noterade bolag, men vd Peter Gönczi förväntar sig inte att de nya investeringssparkontona kommer skapa lika stort intresse för aktieinvesteringar i Danmark som i Sverige.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Långt före beräknad tid är svenska Spotlight Stock Market, tidigare Aktietorget, redo att expandera och har redan etablerats i Köpenhamn. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.