tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Många börsnoteringar på väg

Efter en tids nedkylt klimat ökar antalet börsnoteringar bland Öresundsbolagen igen. Det enligt experter på Sedermera Fondkommission och Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö.

– Det är definitivt många noteringar på gång. På båda sidor av sundet. Vi arbetar just nu med två danska bolag som ska listas vid Nasdaq First North Growth Market i Köpenhamn under första halvan av april och ett Malmöbolag som ska noteras på samma lista i Stockholm i maj, säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance, till Rapidus.

Fredrik Rahl, kapitalmarknadschef på Sedermera Fondkommission, delar bilden av att intresset för börsnoteringar har vaknat igen efter en tuffare tid.

– Slutet på 2018 var riktigt tufft och det påverkade förra året också, inte minst Q1. Det fanns en generell oro, en osäkerhet om var marknaden skulle ta vägen. Men det vände under sommaren 2019 och nu ser vi att allt fler bolag vill gå till börsen. Det är generellt bra handel och högt tryck nu, säger han.

Några riktiga effekter av en eventuell konjunkturnedgång har Sedermera inte märkt, enligt Fredrik Rahl. Inte mer än den osäkerhet som fanns 2018-2019.

– Det är jättesvårt att säga hur sådant i slutändan påverkar marknaden. Vi har historiskt sett flera stora orosmoln som exempelvis Krim-krisen, valet i USA och Brexit-diskussioner som hittills bara blivit ”bumps on the road” på småbolagsmarknaden. Det har hittills inte varit så stora effekter.

Oscar Ahlgren säger att Västra Hamnen stundtals avråder bolag från att notera sig, men också att man för en dialog med flera riktigt stora bolag som tidigare inte varit i behov av riskkapital

– Det goda noteringsklimatet får gärna fortsätta en tid. Jag tror det kan finnas ett visst konjunkturtänk hos vissa av intressenterna, men bolag med stabila kassaflöden och bevisad affärsmodell kommer alltid att kunna börsnoteras, oavsett konjunktur, säger Oscar Ahlgren.

Niclas Lindstrand
Emiliano Strauss

Efter en tids nedkylt klimat ökar antalet börsnoteringar bland Öresundsbolagen igen. Det enligt experter på Sedermera Fondkommission och Västra Hamnen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.