torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Sedermera knoppar av emissionsinstitut

ATS Finans, som äger Spotlight och Sedermera Fondkommission, startar emissionsinstitutet Nordic Issuing. Verksamheten bryts ut ur Sedermera för att även kunna hjälpa andra aktörer med emissionstjänster och för att vidareutveckla emissionsinstitutet för den nordiska aktiemarknaden.

– Vi ska fortsätta att vara emissionsinstitut åt Sedermera, men också kunna hjälpa andra. Det finns en handfull olika emissionsinstitut som hanterar mindre transaktioner, men det är inte jättevanligt att de stora bankerna är intresserade av att bistå de mindre bolagen som noteras på Spotlight eller First North. Därför ser vi ett behov av att kunna agera självständigt, säger Ida Nordehammar, affärsområdeschef för Nordic Issuing, till Rapidus.

Emissionsinstituten har tillstånd från Finansinspektionen att i värdepapperscentralen Euroclear bland annat hantera och registrera emissioner, hantera kundernas konton och ta emot betalningar från nya ägare som ska få aktier i utbyte. Det finns drygt 20 emissionsinstitut i Sverige. Nordic Issuing utgår från Malmö, men ska som namnet antyder bli en verksamhet i de nordiska länderna.

– Det finns ett stort behov på den danska marknaden, många rådgivare vill gå in där men har inget emissionsinstitut. Vårt nästa steg är att bli medlemmar i VP, den danska motsvarigheten till Euroclear. Många stora svenska banker och aktörer är det redan, men inga mindre. Vi har även jobbat i Finland, och vill fortsätta där och i Norge, säger Ida Nordehammar.

Intresset för börsnoteringar har svalnat till följd av coronautbrottet, men Ida Nordehammar räknar med att det sätter fart igen när krisen är över.

– Det är inte så att noteringarna ställs in, de väntar bara på rätt tidpunkt. Kapitalbehovet är fortfarande stort så det kan bli många emissioner på marknaden samtidigt, säger hon.

Niclas Lindstrand

ATS Finans, som äger Spotlight och Sedermera Fondkommission, startar emissionsinstitutet Nordic Issuing. Verksamheten bryts ut ur Sedermera för att även […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.