söndag 25 februari 2024

inloggad som

Tarsier lämnar mångårigt Sony-samarbete

Spelutvecklingsbolaget Tarsier Studios i Malmö har nyligen släppt sargen och tryggheten i det tidigare exklusivitetsavtalet med Sony. Nu satsar ledningen helt och hållet på egna idéer och har nyanställt ett halvt dussin utvecklare för att uppnå sina mål.

Tarsier monkey – eller spökdjur på svenska – är ett storögt och ljusskyggt litet apdjur som inte visar upp sig i onödan.

– Så här i efterhand kunde vi inte ha valt ett bättre namn. Det fångar vår attityd perfekt, säger Tarsier Studios vd Ola Holmdahl när Rapidus träffar honom i lokalerna i södra Malmö.

Studion jobbar mycket i det tysta, men är med drygt 20 miljoner kronor i omsättning 2015 och 46 anställda ett av Skånes största spelutvecklingsbolag.

Mellan åren 2009 och 2015 hade Tarsier Studios ett så kallat exklusivitetsavtal med Sony Computer Entertainment, vilket innebar att allt som producerades antingen var beställt eller godkänt av dem. Men nu har de skakat av sig alla sådana förpliktelser. Även på ägarsidan är de numera helt självbestämmande sedan de köpt ut Sparbanksstiftelsen i Karlshamn. I dag har bolaget 14 privata ägare, varav hälften är grundare.

– I nuläget är vi inte intresserade av externa finansiärer. Då tackar vi vänligt men bestämt nej, säger Ola Holmdahl.

Istället satsar ledningen på att bredda sina samarbeten och att jobba med fler parter. Utan att vilja avslöja för mycket nämner Ola Holmdahl att några av dessa projekt handlar om virtual reality-spel.

På Nordic Game-konferensen 2014 offentliggjorde Tarsier Studios sitt nya projekt Hunger. Spelet kretsar kring en ung flicka som heter Six som blivit kidnappad och tvingas jobba i en rekreationsort under vattnet för de rika. Ola Holmdahl vill inte uppge när det kommer släppas.

Magnus Erlandsson

Spelutvecklingsbolaget Tarsier Studios i Malmö har nyligen släppt sargen och tryggheten i det tidigare exklusivitetsavtalet med Sony. Nu satsar ledningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.