tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Nu märks förlusten av Bo Håkansson på riktigt

mini_erikKort sagt: Ett år efter Bo Håkanssons hastiga bortgång håller hans skånska bolagssfär på att spridas för vinden. Utvecklingen är ett tydligt exempel på skillnaden mellan pengar och engagemang.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I juni 2013 tog jag hissen upp till 19:e våningen på Ideon Gateway. Här hyrde Farstorp Gård nästan hela våningsplanet och Bo Håkansson hade nordöstra Lunds teknikkluster för sina fötter. Han talade som vanligt yvigt och exalterat om sina innehav, inte minst ProstaLund som några månader senare följde i Hansa Medicals och Exinis spår och noterades.

Dagarna efter Bo Håkanssons dödsbud i september 2014 sjönk aktiekurserna för Exini, Hansa Medical och ProstaLund. Det kan tyckas överilat. Ingenting hade ju förändrats vad gäller bolagens teknik, marknadsutsikter eller finanser.

Så här ett år senare är det lättare att se vad som faktiskt försvunnit. I januari ställde sig Farstorp Gård utanför Exinis nyemission. I februari såldes delar av aktierna i Hansa Medical. I juni såldes innehavet i ProstaLund och just nu är Nasdaq-noterade Progenics Pharmaceuticals på väg att köpa upp hela Exini.

Det är tydligt att Bo Håkanssons arvingar inte delar hans intresse för att driva life science-bolag utan är i färd med att avveckla innehaven så snart som möjligt. Räkna därför med att deras sista 22 procent av Hansa Medical också får nya  ägare framöver.

Kontrasten är slående mot hur Sten K Johnsons söner Anders och Kristian Bergstrand agerat efter faderns bortgång i början av 2013. Bröderna kontrollerar Tibia Konsult, där Sten K Johnsons olika innehav finns. De senaste åren har de bland annat sålt av andelarna i de skånska småbolagen Polygiene och Lyyn. Men lejonparten av innehaven finns kvar i portföljen, däribland Midway, LifeAssays och Beepsend. Bröderna har även satsat nya pengar i bland annat Sibbhultsverken, en underleverantör till bilindustrin belägen i nordöstra Skåne, och Malmöbaserade Noramas fastighetsfond.

Det är i sig inget konstigt att Bo Håkanssons arvingar inte vill bygga vidare på hans bolagssfär. Varje generation måste finna sin egen väg och den inkluderar inte alltid att gå i föräldrarnas fotspår. Men det sätter ljuset på betydelsen av individen bakom ägandet i utvecklingsbolag. Dagen efter Bo Håkanssons motorcykelolycka var imperiet fortfarande intakt, alla ägarandelarna fanns kvar. Men kunskapen och engagemanget som Bo Håkansson stod för var borta för alltid.

För Exini blev detta ytterligt kännbart. När Progenics bud aviserades i början på oktober hade kursen sjunkit med 80 procent på ett år. Det beror givetvis på flera faktorer, men i en intervju med Rapidus pekade vd Magnus Aurell på att bolaget lidit av att inte ha någon långsiktig ägare i ryggen:

”Det har varit en tuff tid, det är ingen som kan förbereda sig på en sådan händelse. Bo Håkansson stod för det långsiktiga och hade ett djupt kunnande inom vår nisch, när han försvann var det ett stort avbräck för oss”.

Utanför börsen var Bo Håkansson mest känd som färgstark ordförande i Malmö Börssällskap. Organisationen sattes i viloläge efter hans död men har sedan februari Bert Nordberg som ny ordförande och verksamheten rullar nu på som tidigare.

Värre är det för Uppstart Eslöv, den uppföljare till stiftelsen Uppstart Malmö som Eslövs kommun arbetat på. Planerna presenterades i augusti 2014 med Bo Håkansson som dragplåster och eldsjäl. Med hans bortgång pös luften ur planerna fullständigt och projektet ligger nu på is.

På Ideon Gateway går hissen fortfarande upp till 19:e våningen, där Exini är kvar. Men större delen av våningsplanet ekar i dag tomt i väntan på nya hyresgäster.

 

Exini utvecklar mjukvara som tolkar medicinska bilder för att ge diagnosstöd, bland annat då prostatacancer spridit sig till skelettet. Mjukvaran räknar fram Bone Scan Index, ett mätvärde för hur stor del av skelettet som angripits av cancer. Progenics bud värderar bolaget till 57,9 miljoner kronor men är villkorat av att ägare till sammanlagt 90 procent av aktierna accepterar. Budtiden löper ut 5 november.

Hansa Medical utvecklar enzymer som hämmar kroppens immunförsvar, vilket är nödvändigt vid bland annat organtransplantationer. ProstaLund är fokuserat på ett medicintekniskt instrument för behandling av godartat prostataförstoring med mikrovågor. Läser mer om bolagen i Rapidus arkiv genom länkarna till höger.

Kort sagt: Ett år efter Bo Håkanssons hastiga bortgång håller hans skånska bolagssfär på att spridas för vinden. Utvecklingen är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp.