tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Nu märks förlusten av Bo Håkansson på riktigt

mini_erikKort sagt: Ett år efter Bo Håkanssons hastiga bortgång håller hans skånska bolagssfär på att spridas för vinden. Utvecklingen är ett tydligt exempel på skillnaden mellan pengar och engagemang.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I juni 2013 tog jag hissen upp till 19:e våningen på Ideon Gateway. Här hyrde Farstorp Gård nästan hela våningsplanet och Bo Håkansson hade nordöstra Lunds teknikkluster för sina fötter. Han talade som vanligt yvigt och exalterat om sina innehav, inte minst ProstaLund som några månader senare följde i Hansa Medicals och Exinis spår och noterades.

Dagarna efter Bo Håkanssons dödsbud i september 2014 sjönk aktiekurserna för Exini, Hansa Medical och ProstaLund. Det kan tyckas överilat. Ingenting hade ju förändrats vad gäller bolagens teknik, marknadsutsikter eller finanser.

Så här ett år senare är det lättare att se vad som faktiskt försvunnit. I januari ställde sig Farstorp Gård utanför Exinis nyemission. I februari såldes delar av aktierna i Hansa Medical. I juni såldes innehavet i ProstaLund och just nu är Nasdaq-noterade Progenics Pharmaceuticals på väg att köpa upp hela Exini.

Det är tydligt att Bo Håkanssons arvingar inte delar hans intresse för att driva life science-bolag utan är i färd med att avveckla innehaven så snart som möjligt. Räkna därför med att deras sista 22 procent av Hansa Medical också får nya  ägare framöver.

Kontrasten är slående mot hur Sten K Johnsons söner Anders och Kristian Bergstrand agerat efter faderns bortgång i början av 2013. Bröderna kontrollerar Tibia Konsult, där Sten K Johnsons olika innehav finns. De senaste åren har de bland annat sålt av andelarna i de skånska småbolagen Polygiene och Lyyn. Men lejonparten av innehaven finns kvar i portföljen, däribland Midway, LifeAssays och Beepsend. Bröderna har även satsat nya pengar i bland annat Sibbhultsverken, en underleverantör till bilindustrin belägen i nordöstra Skåne, och Malmöbaserade Noramas fastighetsfond.

Det är i sig inget konstigt att Bo Håkanssons arvingar inte vill bygga vidare på hans bolagssfär. Varje generation måste finna sin egen väg och den inkluderar inte alltid att gå i föräldrarnas fotspår. Men det sätter ljuset på betydelsen av individen bakom ägandet i utvecklingsbolag. Dagen efter Bo Håkanssons motorcykelolycka var imperiet fortfarande intakt, alla ägarandelarna fanns kvar. Men kunskapen och engagemanget som Bo Håkansson stod för var borta för alltid.

För Exini blev detta ytterligt kännbart. När Progenics bud aviserades i början på oktober hade kursen sjunkit med 80 procent på ett år. Det beror givetvis på flera faktorer, men i en intervju med Rapidus pekade vd Magnus Aurell på att bolaget lidit av att inte ha någon långsiktig ägare i ryggen:

”Det har varit en tuff tid, det är ingen som kan förbereda sig på en sådan händelse. Bo Håkansson stod för det långsiktiga och hade ett djupt kunnande inom vår nisch, när han försvann var det ett stort avbräck för oss”.

Utanför börsen var Bo Håkansson mest känd som färgstark ordförande i Malmö Börssällskap. Organisationen sattes i viloläge efter hans död men har sedan februari Bert Nordberg som ny ordförande och verksamheten rullar nu på som tidigare.

Värre är det för Uppstart Eslöv, den uppföljare till stiftelsen Uppstart Malmö som Eslövs kommun arbetat på. Planerna presenterades i augusti 2014 med Bo Håkansson som dragplåster och eldsjäl. Med hans bortgång pös luften ur planerna fullständigt och projektet ligger nu på is.

På Ideon Gateway går hissen fortfarande upp till 19:e våningen, där Exini är kvar. Men större delen av våningsplanet ekar i dag tomt i väntan på nya hyresgäster.

 

Exini utvecklar mjukvara som tolkar medicinska bilder för att ge diagnosstöd, bland annat då prostatacancer spridit sig till skelettet. Mjukvaran räknar fram Bone Scan Index, ett mätvärde för hur stor del av skelettet som angripits av cancer. Progenics bud värderar bolaget till 57,9 miljoner kronor men är villkorat av att ägare till sammanlagt 90 procent av aktierna accepterar. Budtiden löper ut 5 november.

Hansa Medical utvecklar enzymer som hämmar kroppens immunförsvar, vilket är nödvändigt vid bland annat organtransplantationer. ProstaLund är fokuserat på ett medicintekniskt instrument för behandling av godartat prostataförstoring med mikrovågor. Läser mer om bolagen i Rapidus arkiv genom länkarna till höger.

Kort sagt: Ett år efter Bo Håkanssons hastiga bortgång håller hans skånska bolagssfär på att spridas för vinden. Utvecklingen är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.