lördag 11 maj 2024

inloggad som

Danskt insektsföretag tillbaka i labbet

Ett drygt år efter att svensk-danska EntomoPharm gått i konkurs och återupplivats som N2MO finns nu företagets modell för djurförsök på insekter ute hos flera stora läkemedelsbolag. Ledningen räknar med att skriva kontrakt nästa år.

n2mo 2Danska N2MOs koncept för läkemedelsprövning är baserat på en djurförsöksmodell där läkemedel injiceras i gräshoppor, vars hjärna (bilden) sedan tas ut och analyseras. Modellen är billigare än råttor och kräver inga etiska tillstånd.

Nu finns modellen ute på prov hos flera europeiska företag, bland andra danska Lundbeck, finska Orion, belgiska UCB, AbbVie i Tyskland och franska Ipsen, samt några mindre bioteknikföretag.

– Vi räknar med att skriva kontrakt under det kommande året. Vi har testat vår modell och fått positiv feedback. Men det är ett helt nytt koncept vi utvecklar och det tar lång tid att ändra på fungerade processer, säger vd Esben Bruun Mortensen, tidigare chef för Novo Nordisk i Storbritannien och Irland.

Föregångaren EntomoPharm grundades 2009 av två forskare. 2011 tog de in 25 miljoner kronor i riskkapital från Lundbeck, Köpenhamns universitet och Højteknologifonde. Försäljningen tog dock aldrig fart, istället ledde oenighet bland investerarna till att företaget gick i konkurs. Förra året köptes patent och tillgångar upp av delar av den gamla ägarskaran, däribland Karin Verland, tidigare Danmarkschef på Pfizer och Klaus Bæk Simonsen, divisionsdirektör på Lundbeck. Därmed bildades N2MO, som sedan dess även fått in nya delägare och ängelinvesterare.

EntomoPharm hade som mest ett tiotal anställda och bedrev forskning på Medicon Village i Lund, nu styrs företaget helt från Lyngby utanför Köpenhamn.

– Vi har diskuterat en sektion i Sverige, men det är inte i vår nuvarande plan. Däremot söker vi svenska medarbetare, både till forskning och affärsutveckling, säger Esben Bruun Mortensen till Rapidus.

Olof Petersson

Ett drygt år efter att svensk-danska EntomoPharm gått i konkurs och återupplivats som N2MO finns nu företagets modell för djurförsök […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen