söndag 28 april 2024

inloggad som

Öppna ögonen för Skånes nya styrkeområde

mini_erikKort sagt: Medan mobilklustret tvingas hantera det ena bakslaget efter det andra håller bildanalys och datorseende på att växa till ett verkligt regionalt styrkeområde. När vår vi se ett Computer Vision Heights i Skåne?

Av Erik Olausson, chefredaktör

En och annan höjde säkert på ögonbrynen när Rapidus i måndags avslöjade att verksamheten vid Apples hemlighetsfulla utvecklingsverksamhet i Lund kretsar kring kartteknik, ett område där allt från positionering och hantering av stora datamängder till bildbehandling och bildanalys spelar in. Med placeringen på Mobile Heights Center, vägg i vägg med Sony Mobile och Ericsson, låg det annars nära till hands att tro att det handlade om något mer specifikt relaterat till mobilteknik eller uppkopplade prylar.

Det är fortfarande oklart varför Apple valt att placera sig just i Lund. Mest sannolikt är nog att det handlar om någon eller några nyckelmedarbetare som velat flytta tillbaka hit och som Apple inte velat mista. Därmed ska vi också akta oss för att dra alltför stora växlar på elektronikjättens etablering i regionen.

Rapidus rapportering visar dock att det som sades vara ett tillfälligt kontor med en handfull personer växt till sig något, både i antalet kvadratmeter och antalet anställda, samtidigt som hyreskontraktet förlängts. Oberoende av det ursprungliga skälet till etableringen verkar alltså Apple ha hittat bra grogrund för sin utvecklingsavdelning här.

Elektronikjätten känner regionen väl efter förvärven av AlgoTrim 2013 och Polar Rose 2010. Den sistnämnda affären är intressant eftersom den visar på den spjutspetskompetens som finns i regionen inom bildbehandling och datorseende. Det Polar Rose gjorde var mjukvara för att känna igen ansikten på tvådimensionella bilder. Detta är den mänskliga hjärnan bra på efter att ha tränats sedan spädbarnsåldern, men för att få en dator eller en mobil att göra samma sak krävs avancerad bildanalys baserad på tunga matematiska beräkningar.

Polar Rose grundare Jan-Erik Solem har en bakgrund från LTH och forskargruppen Mathematical Imaging Group, som ligger i framkanten för applicerad bildanalys. Direkt och indirekt har gruppen under ledning av professor Kalle Åström gett upphov till en rad forskningsavknoppningar, däribland Exini Diagnostics, Spiideo, Cognimatics och Decuma, som senare såldes till Zi Corporation. Jan-Erik Solem är numera aktiv i Malmöbolagen Mapillary och Modcam, som just fått in nytt riskkapital från tyska Robert Bosch Venture Capital.

I regionen finns också Crunchfish, Anoto, CellaVision och Precise Biometrics, där grundtekniken i stor utsträckning är baserad på bildanalys. Även Scalado, numera ägt av Microsoft, och brittiska ARM:s Lundaenhet, inriktad på utveckling av video- och grafikprocessorer, bör nämnas i detta sammanhang.

Men det tyngsta argumentet för att skapa en ny regional klusterbildning kring bildanalys och datorseende är ändå Axis, vars kameror fungerar som plattform för bland annat Cognimatics och Spiideos mjukvara. När Sony Mobile avslutat sin pågående svältkur kommer Axis att ha sprungit om som Lunds största arbetsgivare bland teknikbolagen. Och då har bygget av ett nytt huvudkontor som rymmer ytterligare 1.100 anställda precis påbörjats.

I en allt mer uppkopplad värld kommer Lunds starka forskningsmiljöer inom radioteknik och mobilkommunikation även framöver vara ett trumfkort. Men i skuggan av denna historiska skånska paradgren håller alltså ett helt annat styrkeområde på att växa till sig. Mobile Heights startade 2007 med bland andra Lunds universitet, Region Skåne, Ericsson och Sony Mobile som grundare. I dag finns det ett 50-tal medlemmar, dock inte Axis. När får vi se en pendang inom computer vision, med kamerajätten som grundbult?

 

 

Kort sagt: Medan mobilklustret tvingas hantera det ena bakslaget efter det andra håller bildanalys och datorseende på att växa till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

  • Revansch för Cellavision

    Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

  • Mobile Heights vd får topposition i Europa

    Mobile Heights vd Ola Svedin har valts till vice-president för Silicon Europe Alliance, en europeisk klusterorganisation som stöttar utveckling av mikroelektronik och mjukvarulösningar.

  • Indisk milstolpe för Crunchfish

    Centralbanken i Indien, RBI, har gett grönt ljus till banker och finansinstitut att implementera Malmöbolagets tjänst för offlinebetalningar. 

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Ny forskningshub för framtidens livsmedel

    Tetra Pak och Lunds universitet går samman och bildar Biotech Heights, en ny forskningshub som ska ta fram framtidens livsmedel.

  • Spiideo i Lejonkulan

    Hur vet man när det är dags att dopa sig med VC-muskler? Tredje avsnittet av Lejonkulan gästas av Spiideos grundare, bluetooth-pionjären Örjan Johansson.

  • Kapplöpning efter Oatly om nya mjölkdrycker

    En lång rad skånska bolag slåss om andelar på den snabbt växande marknaden för mjölkersättare. Men utmaningarna är många.

  • Crunchfish behöver pengar

    Crunchfish har beslutat att genomföra en företrädesemission om 85 miljoner kronor. Mjukvarubolagets pengar räcker i dagsläget fram till årets slut.