fredag 3 maj 2024

inloggad som

… och akademiska forskningsprojekt

Avdelningen för biomedicinsk vetenskap på Malmö högskola har beviljats 1,7 miljoner kronor ur Horizon 2020 till ett forskningsprojekt om cellbeteende.

Det tvååriga projektet är initierat av Guoqing Pan, doktor i polymerkemi, och leds av projektkoordinatorn Börje Sellergren, professor i biomedicinsk teknologi vid Malmö högskola.

borje_sellergren– Det vi tittar på är en kemisk teknologi som kallas ”molecular imprinting” som vi vill använda för att rent artificiellt styra cellväxt på ytor och även sortera celler. Man kan likna materialen vi skapar vid antikroppar av plast, säger Börje Sellergren till Rapidus.

Projektet syftar även till att ta fram ett system där cancerceller ska kunna kännas igen, bestämmas och separeras.

– Det här systemet kan bli användbart för att differentiera cancerceller mot friska celler genom att utnyttja specifika handtag på cellytan där våra nya artificiella antikroppar kan gripa tag. Resultaten ska förhoppningsvis kunna användas i diagnostiska sammanhang, säger Börje Sellergren.

Horizon 2020-programmet fokuserar på forskning och innovation och har en total budget på 80 miljarder euro. Programmet påbörjades i fjol och avslutas år 2020.

Emily Binks

Avdelningen för biomedicinsk vetenskap på Malmö högskola har beviljats 1,7 miljoner kronor ur Horizon 2020 till ett forskningsprojekt om cellbeteende. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.