lördag 20 april 2024

inloggad som

Blodmätare bakom nytillskott på Medeon

Nybildade Medeonbolaget Innovosens utvecklar en mätare som kan analysera glukos och tre andra biomarkörer i blod. Med dessa fyra analysvärden och hälsoråd via en app ska diabetiker kunna styra sitt blodsocker bättre än vad som är möjligt med dagens mätare. Bolaget planerar att göra kliniska försök i Sverige och Indien i år.

– Syftet med den här enheten är att enkelt kunna analysera de biomarkörer som behövs för att ge en heltäckande bild av orsakerna till svängningar i glukoshalten, säger Sirisha Adimatyam, IT-ingenjör och grundare av bolaget.

Diabetikern sätter en droppe blod på en smal provsticka där fyra biosensorer är placerade. Analysvärdet från sensorerna ska avläsas i en mätare, som är uppkopplad mot internet.

– Via en app som vi har tagit fram ska diabetikern kunna få specifika råd om medicinering, kost och motion och även kunna få direktkontakt med vårdpersonal, säger Sirisha Adimatyam.

Metoden håller på att testas i prekliniska studier. Bolaget planerar att genomföra den första kliniska studien på 50 patienter vid Linköpings universitetssjukhus och 1.000 patienter vid sjukhus i Indien senare i år, och ha en färdig produkt nästa år, uppger Sirisha Adimatyam.

Bolaget bildades 2017 och verksamheten involverar fem personer. Professor Tautgirdas Ruzgas från Malmö högskola och professor Anthony Turner från Linköping universitet, båda experter på biosensorer, är knutna till företaget med en mindre ägarandel. Sirisha Adimatyam äger 85 procent tillsammans med en annan privatperson.

Elisabet Ottosson

Nybildade Medeonbolaget Innovosens utvecklar en mätare som kan analysera glukos och tre andra biomarkörer i blod. Med dessa fyra analysvärden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.