torsdag 29 februari 2024

inloggad som

EU-projekt ska hitta entreprenörer bland invandrare

EU:s regionala strukturfond avsätter 5,4 miljoner kronor för ett projekt i Malmö med målet att hitta entreprenörer bland invandrare som nyligen fått uppehållstillstånd.

Projektet riktar sig till personer i etableringsfasen, som infaller de första två åren efter beskedet om uppehållstillstånd.

– Det är en målgrupp som vi normalt inte når ut till med befintliga entreprenörsstöd. Men vi tror att det finns personer här som har potential att bli företagare, och som kanske har drivit företag tidigare. Gruppen är kanske inte jättestor, men vi vill bli bättre på att identifiera den, säger Magnus Carstam, näringslivsutvecklare på Malmö stad.

Projektet ska pågå i drygt tre år och har en budget på 10,8 miljoner kronor varav EU-pengarna utgör hälften. Resten delas mellan Malmö stad och samarbetsparterna Arbetsförmedlingen, Tillväxt Malmö och Almi IFS – en del av Almi som riktar sig mot personer med utländsk bakgrund.

– Jag tror att vi kommer att jobba med personer inom ett brett spektrum av branscher. Projektet syftar till att bättre kunna utnyttja de resurser som redan finns så att fler kan ta del av dem, säger Magnus Carstam.

”Samverkan för ökat entreprenörskap” är ett av sex projekt prioriterades i den senaste ansökningsomgången till EU:s regionala strukturfond. Bland de övriga kan nämnas Malmö högskola Open Lab Skåne – en samverkans- och innovationsarena inom life science, materialvetenskap, livsmedel och kemi som Rapidus tidigare har berättat om. Projektet får 6,1 miljoner kronor. Projektet Lunds universitet LINXS steg 1, med mål attrahera världens främsta forskare till Science Village Scandinavia, får 400.000 kronor.

Elin Andersson Rosenstock

EU:s regionala strukturfond avsätter 5,4 miljoner kronor för ett projekt i Malmö med målet att hitta entreprenörer bland invandrare som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.