fredag 26 juli 2024

inloggad som

EU-projekt ska hitta entreprenörer bland invandrare

EU:s regionala strukturfond avsätter 5,4 miljoner kronor för ett projekt i Malmö med målet att hitta entreprenörer bland invandrare som nyligen fått uppehållstillstånd.

Projektet riktar sig till personer i etableringsfasen, som infaller de första två åren efter beskedet om uppehållstillstånd.

– Det är en målgrupp som vi normalt inte når ut till med befintliga entreprenörsstöd. Men vi tror att det finns personer här som har potential att bli företagare, och som kanske har drivit företag tidigare. Gruppen är kanske inte jättestor, men vi vill bli bättre på att identifiera den, säger Magnus Carstam, näringslivsutvecklare på Malmö stad.

Projektet ska pågå i drygt tre år och har en budget på 10,8 miljoner kronor varav EU-pengarna utgör hälften. Resten delas mellan Malmö stad och samarbetsparterna Arbetsförmedlingen, Tillväxt Malmö och Almi IFS – en del av Almi som riktar sig mot personer med utländsk bakgrund.

– Jag tror att vi kommer att jobba med personer inom ett brett spektrum av branscher. Projektet syftar till att bättre kunna utnyttja de resurser som redan finns så att fler kan ta del av dem, säger Magnus Carstam.

”Samverkan för ökat entreprenörskap” är ett av sex projekt prioriterades i den senaste ansökningsomgången till EU:s regionala strukturfond. Bland de övriga kan nämnas Malmö högskola Open Lab Skåne – en samverkans- och innovationsarena inom life science, materialvetenskap, livsmedel och kemi som Rapidus tidigare har berättat om. Projektet får 6,1 miljoner kronor. Projektet Lunds universitet LINXS steg 1, med mål attrahera världens främsta forskare till Science Village Scandinavia, får 400.000 kronor.

Elin Andersson Rosenstock

EU:s regionala strukturfond avsätter 5,4 miljoner kronor för ett projekt i Malmö med målet att hitta entreprenörer bland invandrare som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.