söndag 28 april 2024

inloggad som

Tetra Pak och Perstorp går med i skånskt nanoteknikprojekt

Tetra Pak, Höganäs, Perstorp och ett 30-tal andra företag ska samarbeta i ett nytt projekt om nanomaterial. En ansökan på nära fem miljoner kronor har skickats in till EU:s regionala strukturfond för projektet, som syftar till att öka säkerheten på arbetsplatser och vid avfallshantering.

Projektets totala budget ligger på omkring nio miljoner kronor, inklusive 4,6 miljoner kronor som har sökts från den regionala strukturfonden. Resten av finansieringen står fem huvudmän för: Lunds universitet, Malmö högskola, Region Skåne, Sysav och SP. Majoriteten av de engagerade företagen är skånska och jobbar eller vill jobba med nanoteknik.

Nanomaterial har andra egenskaper än ”vanliga” material. Med det följer också andra – och än så länge ganska okända – risker för människa och miljö.

– Om det exempelvis finns nanomaterial i luften på en industri behöver man utreda vilka risker det innebär vid inandning och hur man skyddar sig. Vi ska hjälpa företag att karakterisera risker med de nanomaterial som just de håller på att utveckla, säger Tommy Cedervall, docent i biokemi vid Lunds universitet och en av de ansvariga för projektet.

Projektet planeras dra igång i april nästa år, och är en del av en större satsning på att starta ett servicecenter för nanoteknik på Science Village Scandinavia i närheten av Max IV och ESS. Centret ska bistå företag lokalt, nationellt och internationellt när det gäller nanoteknik.

Parallellt utformas en produktionsanläggning för nanomaterial kallad ProNano som ska ligga mellan ESS och Max IV.

Elin Andersson Rosenstock

Tetra Pak, Höganäs, Perstorp och ett 30-tal andra företag ska samarbeta i ett nytt projekt om nanomaterial. En ansökan på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.