tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Medicon Village-chef startar tankesmedja i Lund

Medicon Villages vice-vd Ursula Hultkvist Bengtsson lämnar sin post för att starta en tankesmedja inom life science och livsmedelsteknik. Ett 40-tal aktörer är redan med och finansierar, däribland ESS, Region Skåne och AstraZeneca.

Ursula Hultkvist Bengtsson har ett förflutet som platschef på AstraZenecas nedlagda Lundaenhet och var med från början då Medicon Village bildades. De senaste åren har hon bland annat ansvarat för de internationella kontakterna då Medicon Village slutit samarbetsavtal med klusterorganisationer i Wales, Kanada, Belgien och Schweiz.

Det arbetet övertas nu av Ursula Hultkvist Bengtssons nybildade bolag MultiHelix, som ska knyta samman aktörerna inom vården, offentliga sektorn och näringslivet.

ursula-hultkvist-bengtsson– Målet är att vi ska bli en nationellt erkänd tankesmedja för life science-branschen, säger Ursula Hultkvist Bengtsson till Rapidus.

Verksamheten bekostas genom avgifter från 45 medlemmar. Bland dem finns Medicon Village, ESS, Region Skåne, Malmö högskola, AstraZeneca och läkemedelsbolagens branschorganisation Lif. Initialt har MultiHelix bara två anställda, merparten av arbetet sker i samverkan mellan medlemmarna.

Utöver vd-posten i MultiHelix har Ursula Hultvist Bengtsson just klivit upp som styrelseordförande i noterade Lundabolaget Obducat, baserat på Medicon Village.

Erik Olausson

Medicon Villages vice-vd Ursula Hultkvist Bengtsson lämnar sin post för att starta en tankesmedja inom life science och livsmedelsteknik. Ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.