onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Konsulterna ryker i Ericssons stålbad

För några år sedan sysselsatte dåvarande ST-Ericsson närmare 400 konsulter vid utvecklingsenheten i Lund. I samband med höstens sparpaket har de sista 160 fått lämna verksamheten. Därmed har en av regionens största enskilda konsultköpare helt försvunnit från marknaden och bolag som HiQ och Cybercom fått se sig om efter nya jaktmarker.

I skuggan av Sony Mobiles storvarsel har organisationen för Ericssons nya utvecklingsenhet för radioteknik i Lund fallit på plats. 690 fast anställda blev av med jobbet då modemutvecklingen lades ner, varav “uppåt 500” skulle kunna jobba vidare i den nya enheten. I slutändan är det drygt 450 som fått vara kvar på Ericssonsajten i Lund, uppger Johannes Persson på bolagets pressavdelning.

På konsultsidan har stålbadet blivit än mer dramatisk. Då omstöpningen presenterades i september arbetade runt 160 konsulter vid Ericssons Lundasajt. I dag är alla borta, enligt Johannes Persson.

Ericsson är tystlåtna om vilka konsultbolag de anlitat i Lund. Men enligt Rapidus källor rör det sig om en rad stora och små spelare som de senaste åren haft uppdrag för telekomjättens Lundaverksamhet, däribland Mobytech, Softhouse, Cybercom, Enea, HiQ och Alten, tidigare Xdin.

Inget av de konsultbolag Rapidus talat med vill dock skylta med att de haft uppdrag för Ericsson i Lund.

− Vi får inte berätta om våra kunder. Ericssons neddragning påverkar oss indirekt då många konsulter kommer ut på marknaden. Men vi har jobbat länge med att bredda oss till andra branscher, säger HiQ Skånes vd Anna Kleine.

I början på mars aviserade Ericsson en större neddragning i Sverige, där 2.200 fast anställda i bland annat Stockholm, Katrineholm och Borås sägs upp. Lund berördes dock inte av det beskedet.

− Man kan väl se nedläggningen av modemverksamheten i Lund som första steget i den stora omstruktureringen. Vi var första punkten på listan, säger Daniel Hök, lokal klubbordförande för Unionen.

Utöver nedbantningen av personalstyrkan har omstöpningen från modemutveckling till radioteknik fått andra effekter i Lund, menar han.

− Tidigare har Lund varit mer av ett huvudkontor, nu är vi en satellit åt Kista och sätter inte själva tonen på samma sätt, säger Daniel Hök till Rapidus.

Erik Olausson

För några år sedan sysselsatte dåvarande ST-Ericsson närmare 400 konsulter vid utvecklingsenheten i Lund. I samband med höstens sparpaket har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.