lördag 27 april 2024

inloggad som

Hon tar över Softhouse

|  
|  

Sara Mårtensson blir ny vd och koncernchef för den Malmöbaserade IT-konsulten Softhouse. Hennes uppdrag: Ta bolaget till börsen.

– Vi är redo för börsen. Vi inväntar bara rätt marknadsläge, säger Sara Mårtensson.

Softhouse grundades redan på 1990-talet som en lokal IT-konsult i Malmö. Sedan dess har verksamheten utvecklats både geografiskt och verksamhetsmässigt. För en skåning kan det vara värt att notera att det är Softhouse som byggt Skånetrafikens app.

Bolaget har nu verksamhet på tio platser i Sverige samt ett kontor i bosniska Sarajevo. Totalt 300 anställda genererade under 2022 en försäljning på 368 miljoner kronor. Resultatet före skatt blev drygt 11 miljoner.

Grundarna Tord Olsson, Mikael Reinholdsson och Staffan Persson är alla fortfarande kvar i bolaget. I samband med rekryteringen av Sara Mårtensson kliver Tord Olsson av en roll som tillförordnad vd.

Utöver IT-konsultdelen driver koncernen Softhouse Accelerate. Det är en investeringsverksamhet där bolaget går in som aktiv ägare med en minoritetspost i mindre IT-företag. Syftet är inte att integrera dessa i Softhouse, utan att genom ömsesidig kundskapsöverföring få bolagen att växa, tillföra Softhouse ny kompetens och att över tid göra exit. För närvarande finns sju bolag i portföljen.

I koncernen finns även dotterbolaget Milou som är en kombinerad design-, PR- och varumärkesbyrå.

Sara Mårtensson har en lång bakgrund på IT-företaget CGI, senast som regionchef syd.

– Det är bredden och de här tre delarna i Softhouse som är så spännande och en av anledningarna till att jag tar det här jobbet, säger hon.

Vägen framåt ska gå via en börsnotering. Bolaget är redan registrerat i Euroclear så det som återstår är i stort sett bara att trycka på knappen.

– Vi har inte bråttom med börsnoteringen utan avvaktar rätt marknadsläge. Men vi ska utnyttja noteringen till att bli mer kända och till att kunna växa vidare. Tillväxten kommer att ske både geografiskt, på de platser där vi redan finns och genom nya kompetensområden. Här ingår både förvärv och organisk tillväxt. Till exempel har vi genom ett förvärv etablerat oss i Luleå medan vi själva öppnat kontor i Lund och Uppsala, säger Sara Mårtensson.

Hon vill inte uppge om noteringen kommer att innebära en nyemission och i så fall hur stor man vill göra den.

Gunnar Wrede

Sara Mårtensson blir ny vd och koncernchef för den Malmöbaserade IT-konsulten Softhouse. Hennes uppdrag: Ta bolaget till börsen. – Vi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.