måndag 13 maj 2024

inloggad som

Grunden rämnar för Lunds telekomkluster

Kort sagt: Knappt hade Rapidus hunnit lägga ut extranyheten om att mobiljobb i Lund hotas när Sony kapar var sjunde anställd inom mobildivisionen förrän Ericsson aviserade att hela den skånska modemutvecklingen läggs ned. De dubbla beskeden är en obehaglig varningsklocka om att vårt telekomkluster inte är så starkt som vi vill tro.

Av Erik Olausson, nyhetschef
Research: Kristian Svensson

Liksom för Sony är det främst bristande lönsamhet och oklara framtidsutsikter som ligger bakom Ericssons beslut att helt sonika lägga ner hela modemutvecklingen med totalt 1.600 anställda. I Lund försvinner 690 tjänster.

Vid skilsmässan från STMicroelectronics förra året pekade modemsegmentets tillträdande chef Mats Norin på att Ericsson satt av 3,3 miljarder kronor för omstruktureringen och ytterligare en halv miljard för planerade förluster bara under fjärde kvartalet 2013. En sådan satsning gör man inte lättvindigt, menade han, och från Ericssonledningen sida sades att modemverksamheten skulle få 18-24 månader på sig att visa att den kan stå på egna ben.

Men tålamodet var kortare än så. Den senaste tiden har den adresserbara marknaden minskat för tunna så kallade LTE-modem, som är Lunds specialitet, skriver Ericsson i morgonens pressrelease.

Förhandlingar med facken är igång. Besparingarna ska slå igenom fullt ut under andra halvan av 2015. Bolaget menar dock att det inte främst är en åtgärd driven av sparlusta, utan en strategisk omstyrning till grundläggande styrkeområden.

— Det är stor konkurrens, hård prispress och en snabb teknisk innovation inom modemmarknaden. Vi har kommit fram till att vi har större potential inom radioteknik och radionät, säger koncernens kommunikationschef Elisabeth Manzi till Rapidus.

Ericsson vill därför nyanställa 500 personer inom detta område, när en helt ny enhet bildas i Lund inriktad på forskning och utveckling inom radioteknologi.

Bland annat ser Ericsson möjligheter inom så kallade ”small cells” som är en sorts mini-basstationer som kan sättas upp inomhus, i exempelvis arenor, för att förbättra täckningen. Bolaget ser också potential inom kommunikation mellan maskiner, det som ofta kallas Internet of things, samt området energieffektivitet. Åtminstone en del av de som nu blir av med jobbet kommer kunna jobba vidare i denna nya enhet.

Räkna med att pressade kommunalråd och bekymrade företrädare för mobilklustret kommer att klamra sig fast vid detta halmstrå så knogarna vitnar när de uttalar sig om nedläggningen. För det börjar bli en tråkig vana nu, de återkommande neddragningarna bland Lunds mobiljättar. De 500 tjänster som kan räddas kvar i Lund motsvarar exempelvis det antal som fick gå bara i senaste sparrundan, i samband med uppstyckningen av ST-Ericsson.

Lägg därtill den svältkur som Sony Mobile har framför sig, när Sony bestämt sig för att kapa 1.000 av 7.100 anställda över hela världen. Kombinationen blir en ordentlig käftsmäll, inte bara mot Lund och dess stolta mobilkluster, utan i förlängningen mot hela det skånska näringslivet.

Telekombolagen i Lund har nämligen varit en viktig motor för andra företag under årens lopp genom olika typer av tjänster och samarbeten. Socialdemokraten Anders Almgren, som ser ut att ta över rodret i Lunds kommun efter markskiftet, har fått en mycket tuff start på det nya jobbet.

Platschef för modemsajten i Lund är Robert Puskaric. Nu i augusti lanserades första modemet på marknaden som utvecklats efter skilsmässan med STMicroelectronics. Ericsson kommer att fortsätta att leverera detta till kunderna.

Kort sagt: Knappt hade Rapidus hunnit lägga ut extranyheten om att mobiljobb i Lund hotas när Sony kapar var sjunde […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.