onsdag 17 april 2024

inloggad som

Han ser Lunds tillväxtbranscher

|  
|  

Efter tolv år som näringslivschef i Lund lämnar Per Persson sin post. Näringslivet i kommunen har potential att växa, anser han, inte bara inom life science och mjukvaruutveckling. Han pekar ut ytterligare ett specifikt område.

Sedan Per Persson tillträdde 2010 har han arbetat under tre kommunalråd och tre kommundirektörer, under både socialdemokrater och högerstyre. Trots det har det funnits en politisk samsyn i Lund kring näringslivet.

– Alla vill fortsätta att stärka den innovativa delen, de starka områdena som är kopplade till forskning, utveckling och universitetet, säger Per Persson.

Vad är största skillnaden mellan Lunds näringsliv nu och när du började?

– Att vi har fler mellanstora företag i dag. Då dominerade ett par riktiga giganter. Inom life science har vi gått från ett tiotal till ett hundratal företag. Detsamma kan man se på mjukvarusidan där Sony Ericsson dominerade.

Stora bolag som Volvo och Sigma har numera utvecklingskontor i Lund och mindre aktörer som Sensative tar allt större plats.

– Lund har blivit en grogrund för duktiga mjukvaruutvecklare. Sedan har vi Axis som blivit den största privata arbetsgivaren i Lund, säger Per Persson.

Innan Per Persson blev näringslivschef var han platschef på Astra Zeneca.

– När Astra Zeneca försvann var det en stor aktör som lämnade staden. Men ur den myllan börjar det nu komma företag, säger han.

Ett av de mest spännande områdena just nu är enligt Per Persson miljöteknik.

– Inom det skulle Lund kunna ta en starkare position på flera områden, som vattenrening till exempel.

Det har funnits en otålighet i Lund över att satsningarna ESS och Max IV inte ger frukt. Men det är inget som han själv är orolig över. Det tar tid innan forskning börjar kunna appliceras inom industrin, menar Per Persson.

– Det har man sett med bland annat Cern i Schweiz, det tar tid innan industrin kommer. Jag tror att man kan vara lugn. Först kommer grundforskning och efter en tid kommer uppstartsbolagen, säger han.

Så vad är Lunds främsta utmaning framöver?

– Att vi är en del av en väldigt global marknad och att hålla de positioner vi har. Plötsligt kan det komma stora teknikskiften så vi måste alltid ligga i framkant. Sedan kan vi jobba bättre över sundet med den danska sidan. Jag tror det är jätteviktigt att dra mer nytta av det, säger Per Persson.

Mette Carlbom

Efter tolv år som näringslivschef i Lund lämnar Per Persson sin post. Näringslivet i kommunen har potential att växa, anser […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.