söndag 25 februari 2024

inloggad som

Lunds IoT-satsning börjar bära frukt

I våras beslutade Vinnova att satsa vidare på Lunds Internet of Things-bubbla när projektet Lund Open Sensoring City beviljades 5,9 miljoner kronor. Totalt har innovationsmyndigheten satsat runt 20 miljoner på Lunds IoT-miljö och effekterna märks hos företagen.

Det började 2016 med Lunds kommuns Vinnova-projekt SOM med syftet att skapa samarbeten mellan offentliga aktörer, akademi och näringsliv samt genomföra pilotprojekt. Sedan dess har en öppen testbädd för nya IoT-lösningar skapats plus en rad nya bolag. Ett av de senaste är Vaquita Technologies – med fyra grundare från tre kontinenter och fyra länder varav inget är Sverige – som vill hoppa på tåget och koppla in sig i nätverken.

– Skåne är en bördig miljö för startups och den infrastruktur som byggts upp i Lund och Malmö är en lyx. Vår plan är såklart att utnyttja den, säger Emilio Asensi, vd på Vaquita.

Testbädden består av öppna trådlösa nätverk som utnyttjar olika radiotekniker, som Lora och BT-Mech. De är kopplade till olika offentliga funktioner som gör att man kan testa på både fasta platser som torg och mobila platser som kollektivtrafik. Dessutom finns möjlighet till inkoppling mot stadens infrastruktur, som elskåp, trafikljus eller belysning.

Detta system ska nu vidareutvecklas och inriktas på aktuella samhällsbehov, men exakt vilka är ännu inte beslutat. Klart är däremot att det fortsatt är många aktörer som deltar. Bland annat Lunds universitet, Sony, Axis, Trivector, Kraftringen och Telia. Sammanlagt har ett 40-tal aktörer på ett eller annat sätt medverkat i Lunds IoT-satsningar.

– Det sprider sig som ringar på vattnet och vi ser allt mer aktivitet inom IoT i regionen. Det är ju en generell trend i samhället när det blir allt lättare och billigare att göra den typen av produkter. Vi har haft en väldigt öppen miljö mellan olika aktörer som annars kanske hade konkurrerat. Lyckas vi behålla dessa samarbeten så står vi oss bra internationellt, säger Anders Trana, projektledare på Lunds innovationsplattform Future by Lund.

Längs vägen har flera bolag lyckats utveckla produkter och i vissa fall lansera dem. Sensefarm, till exempel, utvecklar och säljer sensorer för olika typer av odlingar. Medgrundaren och vd:n Anders Hedberg har samtidigt ett finger med i fler IoT-projekt, bland annat i uppstarten Bintel.

– Sensefarm är lite mitt emellan nu när växtsäsongen tar slut. Men vi har alltid tagit konsultuppdrag vid sidan av och ett av de uppdragen blev Bintel. Jag tror Lunds IoT börjar nå en mognadsgrad vilket också är en effekt av den här typen av projekt och samarbeten som körts i några år nu. I början skulle vi göra allting och testa alla idéer, nu har vi lärt oss mer om vad som är riktiga behov, säger han.

Bintel har kopplat upp över 5.000 soptunnor i Helsingborg och lyckats dra ner antalet tömningar. De siktar nu på en internationalisering.

– Regionen har en unik hårdvarukompetens tack vare den gamla mobilindustrin. Jag tittar nu ut genom vårt kontorsfönster på Sony Ericssons gamla hus. På bottenvåningen har vi Sigma Connectivitys prototypverkstad för montering av mobilkomponenter, som de tog över efter Sony. Där kan man testa sina idéer och ta fram prototyper bara så där. Sen kan du ta hissen till högsta våningen till TÜVs mätlabb där du kan se till att prototypen lever upp till standarder för att CE-märka den. Det är nog unikt i hela världen, säger Anders Hedberg.

Ett annat bolag som tjänat mycket på Lunds IoT-satsning är Sensative – även där sitter Anders Hedberg i styrelsen – som nu står inför en stor global expansion. I projektets regi har de tagit fram plattformen Yggio, som kan koppla ihop sensorer och uppkopplade prylar från olika tillverkare med applikationer och tjänster från andra företag. Detta vid sidan av flera lanseringar av sina millimetertunna sensorer.

– Testbädden är i världsklass och samarbetet har också gett oss vingar. Vi har till exempel fått en enorm kundbas i södra Sverige med städer och operatörer av IoT-nät som köper plattformen som en tjänst, säger Sensatives medgrundare och vd Mats Pettersson.

Emiliano Strauss

I våras beslutade Vinnova att satsa vidare på Lunds Internet of Things-bubbla när projektet Lund Open Sensoring City beviljades 5,9 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.