lördag 12 oktober 2024

inloggad som

Lunds IoT-satsning börjar bära frukt

I våras beslutade Vinnova att satsa vidare på Lunds Internet of Things-bubbla när projektet Lund Open Sensoring City beviljades 5,9 miljoner kronor. Totalt har innovationsmyndigheten satsat runt 20 miljoner på Lunds IoT-miljö och effekterna märks hos företagen.

Det började 2016 med Lunds kommuns Vinnova-projekt SOM med syftet att skapa samarbeten mellan offentliga aktörer, akademi och näringsliv samt genomföra pilotprojekt. Sedan dess har en öppen testbädd för nya IoT-lösningar skapats plus en rad nya bolag. Ett av de senaste är Vaquita Technologies – med fyra grundare från tre kontinenter och fyra länder varav inget är Sverige – som vill hoppa på tåget och koppla in sig i nätverken.

– Skåne är en bördig miljö för startups och den infrastruktur som byggts upp i Lund och Malmö är en lyx. Vår plan är såklart att utnyttja den, säger Emilio Asensi, vd på Vaquita.

Testbädden består av öppna trådlösa nätverk som utnyttjar olika radiotekniker, som Lora och BT-Mech. De är kopplade till olika offentliga funktioner som gör att man kan testa på både fasta platser som torg och mobila platser som kollektivtrafik. Dessutom finns möjlighet till inkoppling mot stadens infrastruktur, som elskåp, trafikljus eller belysning.

Detta system ska nu vidareutvecklas och inriktas på aktuella samhällsbehov, men exakt vilka är ännu inte beslutat. Klart är däremot att det fortsatt är många aktörer som deltar. Bland annat Lunds universitet, Sony, Axis, Trivector, Kraftringen och Telia. Sammanlagt har ett 40-tal aktörer på ett eller annat sätt medverkat i Lunds IoT-satsningar.

– Det sprider sig som ringar på vattnet och vi ser allt mer aktivitet inom IoT i regionen. Det är ju en generell trend i samhället när det blir allt lättare och billigare att göra den typen av produkter. Vi har haft en väldigt öppen miljö mellan olika aktörer som annars kanske hade konkurrerat. Lyckas vi behålla dessa samarbeten så står vi oss bra internationellt, säger Anders Trana, projektledare på Lunds innovationsplattform Future by Lund.

Längs vägen har flera bolag lyckats utveckla produkter och i vissa fall lansera dem. Sensefarm, till exempel, utvecklar och säljer sensorer för olika typer av odlingar. Medgrundaren och vd:n Anders Hedberg har samtidigt ett finger med i fler IoT-projekt, bland annat i uppstarten Bintel.

– Sensefarm är lite mitt emellan nu när växtsäsongen tar slut. Men vi har alltid tagit konsultuppdrag vid sidan av och ett av de uppdragen blev Bintel. Jag tror Lunds IoT börjar nå en mognadsgrad vilket också är en effekt av den här typen av projekt och samarbeten som körts i några år nu. I början skulle vi göra allting och testa alla idéer, nu har vi lärt oss mer om vad som är riktiga behov, säger han.

Bintel har kopplat upp över 5.000 soptunnor i Helsingborg och lyckats dra ner antalet tömningar. De siktar nu på en internationalisering.

– Regionen har en unik hårdvarukompetens tack vare den gamla mobilindustrin. Jag tittar nu ut genom vårt kontorsfönster på Sony Ericssons gamla hus. På bottenvåningen har vi Sigma Connectivitys prototypverkstad för montering av mobilkomponenter, som de tog över efter Sony. Där kan man testa sina idéer och ta fram prototyper bara så där. Sen kan du ta hissen till högsta våningen till TÜVs mätlabb där du kan se till att prototypen lever upp till standarder för att CE-märka den. Det är nog unikt i hela världen, säger Anders Hedberg.

Ett annat bolag som tjänat mycket på Lunds IoT-satsning är Sensative – även där sitter Anders Hedberg i styrelsen – som nu står inför en stor global expansion. I projektets regi har de tagit fram plattformen Yggio, som kan koppla ihop sensorer och uppkopplade prylar från olika tillverkare med applikationer och tjänster från andra företag. Detta vid sidan av flera lanseringar av sina millimetertunna sensorer.

– Testbädden är i världsklass och samarbetet har också gett oss vingar. Vi har till exempel fått en enorm kundbas i södra Sverige med städer och operatörer av IoT-nät som köper plattformen som en tjänst, säger Sensatives medgrundare och vd Mats Pettersson.

Emiliano Strauss

I våras beslutade Vinnova att satsa vidare på Lunds Internet of Things-bubbla när projektet Lund Open Sensoring City beviljades 5,9 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ljuddesign sticker ut

    ,
    ”Det ska bli ett välkänt märke. Inte i Sverige, utan i världen.” Malmöbolaget Stonebjelks exklusiva designhögtalare är så långt ifrån massproduktion man kan komma. Ändå har Ludvig Stenbjelke hittat köpare över hela världen.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.


  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.