torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Ny upplaga av Lunds internationella karriärprogram

I dag startar Lunds kommuns International Citizen Hub Lund (ICHL) arbetet med sin nionde kull talanger till karriärprogrammet Kick Start Program. 66 utländska personer ska här coachas för att komma in på svenska arbetsmarknaden. 

Hubben riktar sig till anhöriga till personer som rekryterats från utlandet till Skåne. Det är ofta partners till personer med specialkunskaper som värvats till företag som Ikea, Axis, Tetra Pak eller Massive Entertainment. 

– ICHL startade efter att det bestämts att ESS och Max IV skulle etableras i Lund. När man gjorde efterforskningar på vilka möjligheter och behov det skulle leda till var en av sakerna som togs upp att kunna attrahera och ta hand om internationella talanger, inklusive deras medföljande familj, säger Martina Åkerlund, på ICHL vid Lunds kommun. 

Numera testar man även att inkluderas även masterstudenter från Lunds universitet. Cirka 80 procent av deltagarna i programmet är kvinnor och årets kull domineras av anhöriga till personer som värvats till Lunds universitet, Massive och Ikea. 

Mellan 2017-2019 hittade mer än hälften av deltagarna en sysselsättning efter att ha deltagit i ICHL. 2020 års resultat har ännu inte räknats ihop. 

– Primära målet med programmet är att ge dem verktyg för att söka ett jobb i Sverige, andra målet är att de hittar ett jobb inom sina professionella områden, startar eget bolag eller tar chansen att byta karriär, skriver Lisa Andersson på ICHL i en kommentar till Rapidus.

Emiliano Strauss

I dag startar Lunds kommuns International Citizen Hub Lund (ICHL) arbetet med sin nionde kull talanger till karriärprogrammet Kick Start […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.