onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Genovis-nyhet på marknaden 2015

Lundabolaget CapSenzes instrument för att automatisera produktionen av monoklonala antikroppar kan vara på marknaden redan om ett år, uppger medgrundaren Martin Hedström. Utvecklingen sker tillsammans med First North-noterade Genovis och har redan rönt intresse från såväl jättar som uppstickare i läkemedelsbranschen.

CapSenze grundades som ett handelsbolag 2010 för att kommersialisera teknik för detektion av extremt små mängder av exempelvis gifter, virus eller specifika proteiner. En omskriven tillämpning är detektion av HIV-virus på ett tidigt stadium.

Biosensorn testas just nu av olika forskargrupper men några reella intäkter ger den ännu inte. Lundabolagets första inkomstkälla ser istället ut att bli Versaflo, ett instrument för att automatisera provtagningen i stora cellodlingar. Genom en serie pumpar och ventiler ska Versaflo kunna sköta både provtagningen och provbearbetningen snabbare än labbpersonalen, samtidigt som risken att kontaminera cellodlingen minskar.

I en första version utrustas Versaflo-systemet med en kolonn spetsad med Genovis enzym för att dela upp antikroppar i mindre delar inför analys. Vid cellodling för produktion av monoklonala antikroppar kan systemet därmed hålla kontinuerlig koll på processen. En odlingscykel på cirka två veckor kan räddas eller avbrytas i förtid om något är på väg att gå fel.

Martin Hedström— Skörden av antikroppar från en cellodling på 5-6 kubikmeter är värd flera miljoner. Versaflo blir ett inbyggt kvalitetssäkringssystem, säger Martin Hedström.

I december fick CapSenze och Genovis en miljon kronor från Vinnova för att färdigutveckla instrumentet. Projekttiden räcker fram till 2016 men redan nästa år räknar Martin Hedström med att finnas på marknaden med systemet, som ska säljas tillsammans med Genovis enzymer.

En första demonstrationsanläggning ska bli klar till slutet av maj då Genovis och CapSenze anordnar en workshop med industrin. Monoklonala antikroppar används i dag av läkemedelsbranschen inom en rad terapiområden och hittills har bland annat tyska Boehringer Ingelheim och danska Symphogen visat intresse för tekniken, uppger Martin Hedström.

Bakom CapSenze står en handfull forskare som alla delar sin tid mellan bolaget och Lunds universitets institution för bioteknik. Under våren ska CapSenze ombildas till aktiebolag och troligen flytta in på Lund Life Science Incubator på Medicon Village.

Genovis portfölj med enzymer för att dela upp antikroppar i mindre bitar står i dag för nästan hela försäljningen i Lundabolaget. 2013 steg nettoförsäljningen med 47 procent till 8,9 miljoner kronor. Resultatet slutade samtidigt på 16 miljoner kronor i förlust.

Erik Olausson

Lundabolaget CapSenzes instrument för att automatisera produktionen av monoklonala antikroppar kan vara på marknaden redan om ett år, uppger medgrundaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Braincool polisanmäler vd:n

    Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.

  • Beammwave och Vibrosense gör nyemissioner

    Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Lundabolag får portföljen CE-märkt

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments har fått CE-godkännande för hela sin produktportfölj inom cancerdiagnostik.

  • … som pytsar in miljoner i cancerbolag

    Reccan Diagnostics har tagit in 8,6 miljoner kronor i en nyemission. Bland andra har Sandberg Development gått in med pengar i Lundabolaget som utvecklar ett test för att upptäcka cancer i bukspottkörteln.