söndag 28 april 2024

inloggad som

EU-rapport sätter mobilklustret i Skåne under lupp

Bra infrastruktur och hög närvaro av storföretag. Men brist på riskkapital och en dålig inställning till satsningar som slår slint. Så lyder domen över Skånes mobilkluster i en djuplodande EU-rapport som presenteras i Bryssel senare i veckan.

Rapidus har tagit del av rapporten Mobilize Europe, där projektledningen gått igenom 20 heta mobilkluster i Europa som kartlagts efter kriterier som antalet uppstartsföretag, tillgång på kvalificerad arbetskraft, informella strukturer och hemmamarknad. Fem fall har närstuderats med hjälp av ett 100-tal djupintervjuer med nyckelpersoner: Berlin, London, Barcelona, Tallin, och Malmö/Lund.

Det är en blandad bild som träder fram av det skånska klustret. På plussidan noterar rapportförfattarna regionens starka industrihistoria med Alfa Laval, Tetra Pak och inte minst Ericssons mobilutveckling, bra infrastruktur med närhet till Kastrup, ett högt rankat universitet samt ett antal framgångssagor under senare år, däribland Blackberrys uppköp av TAT och Apples uppköp av Polar Rose och AlgoTrim. Å andra sidan är regionen i sig inget vidare varumärke, det är ont om riskkapital och hemmamarknaden är liten.

Den sista punkten är dock snarare en styrka i det långa loppet, menar Micael Gustafsson på Lunds universitets klustersatsning Cluster55, som står som en av åtta rapportförfattare.

Micael Gustafsson— I det korta perspektivet är det bra med en stor hemmamarknad. Men när företagen ska internationaliseras är det enklare om hemmamarknaden är mindre. Det finns inte ett företag på Minc som inte har en internationell strategi från dag ett. Bolag i exempelvis Frankrike orkar inte ens tänka på sådant, säger han.

I rapporten förs även den mentala inställningen fram som en black om foten för det skånska mobilklustret. Trots att regionen ofta rankas högt när det gäller innovationskraft saknas förmågan att omsätta detta i inkomstbringande verksamheter. Dessutom tar vi för hårt på misslyckanden jämfört med andra regioner: ”Misslyckanden bör inte ses som ett misstag utan som en del av processen mot att lyckas”, skriver rapportförfattarna. Trots det menar Micael Gustafsson att regionen ligger relativt bra till.

— Vi är jäkligt bra i Malmö/Lund med tanke på bristen på kapital. Det hänger bland annat ihop med att vi har en kritisk massa av internationella namn i regionen. Sony Mobile, Huawei, Nokia och Samsung som smugit sig in i Lund, säger han till Rapidus.

Rapporten, som läggs fram i sin slutliga version nästa sommar, ska vara med och bilda underlag för utdelningen av medel i Horizon2020, EU:s ramprogram för forskning och innovationssatsningar 2014-2020 med en totalbudget på 70 miljarder euro.

Erik Olausson

Bra infrastruktur och hög närvaro av storföretag. Men brist på riskkapital och en dålig inställning till satsningar som slår slint. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.