tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Hon är vd för AB Tetra Pak

|  
|  

Marie Sandin har gått den långa vägen inom Tetra Pak i Lund. Nu har hon hunnit skriva under två årsredovisningar som vd för AB Tetra Pak.

Tetra Pak är en Schweiz-baserad koncern som inte direkt är känd för sin öppenhet. Och som vd för ett av Skånes största företag, det vill säga AB Tetra Pak som utgör den svenska verksamheten med en omsättning på 18 miljarder kronor, får Marie Sandin anses vara en verklig doldis.

Hon uttalar sig i ett Tetra Pak-pressmeddelande från 2021 där koncernen uppmanar fler kvinnor att söka sig till livsmedels- och dryckesindustrin. Hon lyfts även fram på hemsidan under vinjetten ”Kvinnor inom innovation på Tetra Pak”. Där citeras hon:

”Jag började min karriär inom Tetra Pak år 1991 som ingenjör och har sedan dess haft olika ledande roller i verksamheten, till exempel Vice President (VP) Carton Economy och VP Marketing, Portfolio & Global Accounts, innan jag gick till min nuvarande position som VP Projects, Engineering & Plant Automation i maj 2018. Min roll har Lund som bas.”

Citatet är hämtat innan hon blev vd. Rapidus har dock förgäves letat efter ett pressmeddelande som tillkännager att hon utnämnts till den högsta posten. På hennes Linkedin-sida står dock att hon i november 2021 tillträdde som ”MD AB Tetra Pak and VP Projects CoE & Order fulfillment Capital Equipment”.

MD får antas stå för managing director, i övrigt får man nog vara anställd på Tetra Pak för att förstå den titeln. I den svenska årsredovisningen skriver hon dock under med ett tydligt ”vd”.

Moderbolag för Tetra Pak-koncernen är Tetra Laval International SA med säte i Schweiz. Därunder står AB Tetra Pak som i sin tur kallas ägarplattform för den svenska verksamheten. Under detta bolag drivs verksamheten inom en rad bolag som i gruppen kallas kommissionärsbolag. Den finansiella redovisningen av dessa klumpas ihop i AB Tetra Paks redovisning.

Årsredovisningen för 2022, som Rapidus beställt hem från Bolagsverket, visar upp en försäljning som steg med 1,5 miljarder kronor från året innan till 18,4 miljarder. Rörelseresultatet blev 552 miljoner kronor, vilket innebar en liten marginalförsämring.

Observera att siffrorna inte gäller hela Tetra Pak-koncernen utan bara den svenska verksamheten som har sin bas i Lund. Verksamheten omfattar ”utveckling, tillverkning och försäljning av förpackningsmaterial, process- och förpackningssystem för huvudsakligen livsmedel samt av maskiner för tillverkning av förpackningsmaterial”.

Bolaget slår fast att inflationen var en faktor under 2022 men inget som direkt påverkade den löpande verksamheten. Bristen på halvledare var fortsatt ett problem.

Framåtsyftande säger AB Tetra Pak att produktionsvolymen för 2023 avseende maskiner och processutrustning förväntas ligga på en något högre nivå jämfört med 2022 medan volymen för förpackningsmaterial förväntas bli något lägre.

Medelantalet anställda under 2022 var 3.537 vilket var cirka 150 personer färre jämfört med 2021.

Gunnar Wrede

Hon har gått den långa vägen inom Tetra Pak i Lund. Nu har hon hunnit skriva under två årsredovisningar som vd för AB Tetra Pak.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.