fredag 29 september 2023

inloggad som

”Lund ska bli matens Silicon Valley”

|  
|  

Tetra Pak i Lund vill göra hemstaden till ett globalt utvecklingscentrum för livsmedel. Fermenterad mat är miljardkoncernens nya giv.

Tetra Paks forskning utgår från huvudkontoret i Lund. Av det svenska koncernbolagets 18,4 miljarder kronor i omsättning står uppdragsforskning- och utveckling för 2,5 miljarder. Lundabolaget är nämligen expert på att ta fram nya produktionsprocesser som bearbetar och förpackar livsmedel i industriell skala, inte minst mejeriprodukter.

– Många känner till våra förpackningar, men vi är också väldigt stora på processidan, säger Tetra Paks Ida Svensson.

Hon arbetar med globala frågor om hållbar livsmedelsproduktion för en växande befolkning och är en av ledarna för koncernens nya satsning på det man kallar “new food”. Det går i grunden ut på att utveckla nya fermenteringstekniker för att bland annat ta fram alternativa proteiner.

– Det är ett helt nytt segment som vi lägger till med fermentering, eller jäsning, där vi alltså använder mikroorganismer för att ge maten nya egenskaper. Vi har sedan tidigare erfarenhet av jäsning vid till exempel beredning av filmjölk, det nya är att fermentera mikroorganismer i en bioreaktor. Det är en teknik som används inom läkemedelsindustrin men som nu är aktuell för livsmedelsproduktion, säger hon.

Satsningen innebär att Ida Svensson söker efter partner, som kan vara allt från forskare till större livsmedelsproducenter som Tetra Pak kan hjälpa på vägen. Bolaget har sedan länge ett nära samarbete med Lunds universitet, numera även på ESS. Jätten samarbetar också med startups som Landskrona-bolaget Yelte, som utvecklar hampabaserade livsmedel.

På så vis får man in nya projekt till testanläggningarna i Lund, vars produkter kan anpassas efter Tetra Paks processer och förpackningar. Det är så Lundabolaget etablerat sig globalt inom mejeriprodukter.

– Tetra Pak ska ha en ambassadörsroll. Utmaningarna är globala, så vi behöver hjälpas åt för att forska fram nya alternativ till kött och dra ner kostnaderna för de nya teknikerna så att de nya alternativen kan konkurrera på världsmarknaden, säger Ida Svensson.

Inom fermenteringområdet fokuserar Lundajätten nu på två huvudspår: biomass- och precisionsfermentering. Vid fermentering av biomassa arbetar man med matens huvudingrediens och odlar framför allt alternativa proteiner. Precisionsfermentering handlar istället om att ta fram ingredienser till existerande livsmedel för att till exempel förbättra texturen eller näringsinnehållet.

– Sverige är med och driver utvecklingen mot plantbaserade alternativ och Öresundsregionen är väldigt långt fram. Många av de nya mjölkalternativen har till exempel testats fram i våra anläggningar, säger Ida Svensson och fortsätter:

– Vi går en spännande framtid till mötes, det är en stor industri med enorm potential. Förutsättningarna här i södra Sverige för att driva teknikutvecklingen kan inte bli bättre och på andra sidan bron har du fantastisk expertis inom bland annat biotech. Vår vision är att Lund ska bli matens Silicon Valley.

Emiliano Strauss

Tetra Pak i Lund vill göra hemstaden till ett globalt utvecklingscentrum för livsmedel. Fermenterad mat är miljardkoncernens nya giv.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv


  • Rapidus lanserar podd
https://open.spotify.com/show/6ZJbqTBYY3pDjZyTr7g1qt?si=18efd5d16e134096


Samarbetspartners

Zacco
Sparbanken Skåne
Lindahl