lördag 4 maj 2024

inloggad som

Smarta vardagsprylar får ARM att växla upp i Lund

|  , , ,
|  

Sedan brittiska hårdvarujätten ARM etablerade sig i Lund 2008 har verksamheten växt från knappt 20 till 70 anställda. Till våren flyttar utvecklingsavdelningen in till nya lokaler i Ideonområdet, med plats för 120 personer.

ARM utvecklar strömsnåla processorer och köpte 2008 Lundabaserade Logipard, då en avdelning inom Anoto. I dag arbetar hälften av personalen i Lund med utveckling av grafikprocessorer och hälften med videoprocessorer. I början av sommaren lanserades V500, en processor för video i Ultra HD strömsnål nog för att kunna användas i mobiltelefoner, där Lundakontoret ansvarat för utvecklingen.

— Vi har ett antal jobbannonsera ute och kommer nog vara 90 inom ett år. Vi har fler idéer på vad man kan göra än vi har folk som kan göra det, säger Lundachefen Olof Dellien.

Av ARM:s drygt 2.500 anställda arbetar ett antal hundra inom utvecklingen av grafik- och videoprocessorer. Under 2012 tillverkade bolag som Samsung runt nio miljarder processorer på licens från ARM, enligt bolagets egna siffror. Koncernen, som är noterad på Londonbörsen, ökade omsättningen med 26 procent första halvåret i år till 342 miljoner pund.

I början av september lanserade Samsung sitt smarta armbandsur Smartwatch, som kan både ringa, fotografera och använda appar via en tryckkänslig display. Satsningen är ett tydligt tecken på en trend som Olof Dellien menar kommer ge ännu mer att göra för utvecklingsavdelningen i Lund.

— Många prylar i dag kan en himla massa, och det kräver mer avancerade användargränssnitt. Därför är det mer och mer prylar vars displayer liknar mobiltelefoner, där du kan dra med fingret för att scrolla och så vidare. Om 5-10 år tror jag det kommer finnas diskmaskiner med grafikprocessorer som vi utvecklat, säger han.

Erik Olausson

Sedan brittiska hårdvarujätten ARM etablerade sig i Lund 2008 har verksamheten växt från knappt 20 till 70 anställda. Till våren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.