söndag 28 april 2024

inloggad som

FlatFrog omsätter över 200 miljoner – satsar på mjukvara

Nästan alla intäkter har hittills kommit från hårdvara för tryckkänsliga skärmar då FlatFrog under 2017 femfaldigade omsättningen. Nu tillkommer mjukvara som ett kompletterande ben för Ideonbolaget.

FlatFrogs teknik InGlass monteras i stora skärmar för att göra dem tryckkänsliga för många fingrar eller föremål samtidigt. Målgruppen är dels skolor men även företag, där de tryckkänsliga skärmarna kan ersätta projektorer, videokonferenssystem och whiteboard-tavlor  i konferens- och mötesrum.

Redan i dag säljer FlatFrog mjukvara för att just ge de tryckkänsliga skärmarna funktioner som liknar en analog whiteboard. Men det är bara början, uppger grundaren och styrelseordföranden Christer Fåhraeus.

– Vi ska utveckla större mjukvarusviter framöver. Man kan tänka sig olika planeringsverktyg – mer än så vill vi inte säga just nu. De är i beta-format men ska börja sälja inom ett par kvartal, säger han till Rapidus.

FlatFrogs omsättning i det närmaste exploderade under 2017, med en ökning från 34 till 198 miljoner kronor. Det var innan ett högprofilerat avtal med Samsung som innebär att den koreanska elektronikjätten utrustat sitt digitala blädderblock Samsung Flip med FlatFrogs teknik.

– Vi fortsätter växa bra, och kommer omsätta mer i år än förra året. Samsung Flip är en del av den tillväxten, säger Christer Fåhraeus utan att vilja ge någon närmare prognos.

På hemmaplan har FlatFrogs teknik börjat användas även inom vården, då Region Skåne i ett pilotprojekt testar interaktiva skärmar med InGlass vid genomgången av läget för patienter på vissa avdelningar.

FlatFrogs teknik bygger på att ljusimpulser som skickas in i kanten på skärmen påverkas av fingrar och andra föremål som rör vid glasytan. Sensorer på motsatt kant registrerar förändringen och därmed kan systemet räkna ut hur och var skärmen blir berörd.

Bolaget har i dag närmare 80 anställda, varav drygt 50 i Lund där FlatFrog i vintras flyttade till större lokaler på Ideon-området. Sedan starten har närmare 500 miljoner kronor investerats i verksamheten, men i dagsläget finns inga planer på att ta in ytterligare riskkapital, uppger Christer Fåhraeus.

– Vi är kassaflödespositiva. Tar vi in finansiering är det för att växa snabbare, säger han.

Har ni några planer på att notera er?

– Det är ett alternativ vi tittar på, men inget är bestämt.

Erik Olausson

Nästan alla intäkter har hittills kommit från hårdvara för tryckkänsliga skärmar då FlatFrog under 2017 femfaldigade omsättningen. Nu tillkommer mjukvara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.