söndag 12 maj 2024

inloggad som

EU-miljoner till Lundamjukvara

Mjukvarubolaget Qlucore i Lund har blivit beviljat fem miljoner kronor från EU:s sjunde ramprogram. Bolaget ingår i ett större konsortium som ska utveckla ett bärbart mätinstrument för diagnostisering av Hepatit C. Qlucores roll blir att ta fram algoritmer som integrerar och visualiserar inkommande data från patienten.

Förutom Qlucore, som utvecklar beslutsstöd med visualisering av stora datamängder, ingår bland andra brittiska Epistem och portugisiska Biosurfit i konsortiet som samordnas av Institute Pasteur i Frankrike. Totalt har gruppen beviljats sex miljoner euro i EU-pengar för projektet som sträcker sig över tre år.

— Det är ett nytt område för oss, närmare klinisk verksamhet på sjukhusen. Hittills har vi främst sålt till forskning. Vi är fortfarande en relativt ung verksamhet och det är mycket positivt att vi kan vara med och arbeta med så här stora bolag, säger Qlucores vd Carl-Johan Ivarsson.

Strax innan sommaren fick Qlucore även finansiering från Vinnova för att ta fram ny mjukvara relaterad till sekvenseringsteknik. Tillsammans gör de två projekten att bolaget har utökat personalstyrkan med två anställda och sysselsätter nu sju personer i Lund.

Omsättningen för räkenskapsåret som slutade i april i år var 3,7 miljoner kronor. I år ligger prognosen på runt fem miljoner. Största ägare är grundarna Carl-Johan Ivarsson, Thoas Fioretos, Magnus Fontes och Johan Råde. För snart ett år sedan gick investeringsbolaget GLD Holding, med bas i Stockholm, in som delägare i en emission där Qlucore tog i fem miljoner kronor i riskkapital.

Joel Lyth

Mjukvarubolaget Qlucore i Lund har blivit beviljat fem miljoner kronor från EU:s sjunde ramprogram. Bolaget ingår i ett större konsortium […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen