tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Miljardsatsning på matforskning rycker närmare

I somras sade EU ja till bygga upp en så kallad Knowledge and Innovation Community, KIC, inom livsmedel. Därmed är vägen krattad för en miljardsatsning som initiativtagarna räknar med ska innebära uppåt 30.000 nya kvalificerade arbetstillfällen i Öresundsregionen.

Livsmedelssatsningen Food4Future, som är en av fem KIC:ar som godkändes av EU den 25 juni i år, kommer ha en årlig budget på cirka 1,5 miljarder kronor där runt 25 procent kommer från EU. Mycket pekar på att konsortiet Foodbest, med Lunds universitet och Köpenhamns universitet i spetsen, vinner utlysningen.

Det definitiva beslutet om mottagaren av KIC-pengarna inom livsmedelsområdet fattas om cirka två år. Foodbest-konsortiet har dock flera års lobbyingarbete bakom sig redan och samlar i dag akademiska och privata aktörer från tolv länder. Risken att någon annan skulle hinna bygga upp ett konkurrerande konsortium är litet, menar Bengt Streijffert, Lunds universitets representant i Foodbest.

— Vad vi vet finns inga andra konkurrenter och det skulle vara mycket förvånande om någon annan hann göra ansökan. Detta är den största satsningen på decennier, kanske den största någonsin och Öresund kommer spela en mycket viktig roll, säger han.

Huvudaktörerna i den dansk-svenska noden i Foodbest är Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Köpenhamns universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Chalmers och en rad företag.

— Vi har varit igång i flera år och samlat universitet som står för mer än hälften av alla vetenskapliga publikationer i Europa, säger Maria Olofsdotter, internationell koordinator vid Foodbest.

Enligt Olofsdotter kan KIC:en innebära uppemot 30.000 nya högteknologiska arbetstillfällen i Öresundsregionen under de närmaste tio åren. Hur stor andel av KIC-pengarna som kan komma att landa i regionen är ännu oklart.

— Men eftersom Danmark/Sverige är en av sex noder i Foodbest har vi förstås förväntningar om att våra aktörer kommer få minst en sjättedel, säger Olofsdotter.

I Lund är det bland annat forskning kring smarta förpackningar som kommer kunna utvecklas, menar Bengt Streijffert.

— Hela den skånska livsmedelsbranschen kommer att gynnas. PackBridge, Skånes Livsmedelsakademi, Tetra Laval, Antidiabetic Food Centre — alla kommer bli aktiva spelare i detta, säger han.

Vibeke Hjalmers

I somras sade EU ja till bygga upp en så kallad Knowledge and Innovation Community, KIC, inom livsmedel. Därmed är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.