onsdag 13 november 2024

inloggad som

Miljardsatsning på matforskning rycker närmare

I somras sade EU ja till bygga upp en så kallad Knowledge and Innovation Community, KIC, inom livsmedel. Därmed är vägen krattad för en miljardsatsning som initiativtagarna räknar med ska innebära uppåt 30.000 nya kvalificerade arbetstillfällen i Öresundsregionen.

Livsmedelssatsningen Food4Future, som är en av fem KIC:ar som godkändes av EU den 25 juni i år, kommer ha en årlig budget på cirka 1,5 miljarder kronor där runt 25 procent kommer från EU. Mycket pekar på att konsortiet Foodbest, med Lunds universitet och Köpenhamns universitet i spetsen, vinner utlysningen.

Det definitiva beslutet om mottagaren av KIC-pengarna inom livsmedelsområdet fattas om cirka två år. Foodbest-konsortiet har dock flera års lobbyingarbete bakom sig redan och samlar i dag akademiska och privata aktörer från tolv länder. Risken att någon annan skulle hinna bygga upp ett konkurrerande konsortium är litet, menar Bengt Streijffert, Lunds universitets representant i Foodbest.

— Vad vi vet finns inga andra konkurrenter och det skulle vara mycket förvånande om någon annan hann göra ansökan. Detta är den största satsningen på decennier, kanske den största någonsin och Öresund kommer spela en mycket viktig roll, säger han.

Huvudaktörerna i den dansk-svenska noden i Foodbest är Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Köpenhamns universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Chalmers och en rad företag.

— Vi har varit igång i flera år och samlat universitet som står för mer än hälften av alla vetenskapliga publikationer i Europa, säger Maria Olofsdotter, internationell koordinator vid Foodbest.

Enligt Olofsdotter kan KIC:en innebära uppemot 30.000 nya högteknologiska arbetstillfällen i Öresundsregionen under de närmaste tio åren. Hur stor andel av KIC-pengarna som kan komma att landa i regionen är ännu oklart.

— Men eftersom Danmark/Sverige är en av sex noder i Foodbest har vi förstås förväntningar om att våra aktörer kommer få minst en sjättedel, säger Olofsdotter.

I Lund är det bland annat forskning kring smarta förpackningar som kommer kunna utvecklas, menar Bengt Streijffert.

— Hela den skånska livsmedelsbranschen kommer att gynnas. PackBridge, Skånes Livsmedelsakademi, Tetra Laval, Antidiabetic Food Centre — alla kommer bli aktiva spelare i detta, säger han.

Vibeke Hjalmers

I somras sade EU ja till bygga upp en så kallad Knowledge and Innovation Community, KIC, inom livsmedel. Därmed är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.