torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Miljardsatsning på matforskning rycker närmare

I somras sade EU ja till bygga upp en så kallad Knowledge and Innovation Community, KIC, inom livsmedel. Därmed är vägen krattad för en miljardsatsning som initiativtagarna räknar med ska innebära uppåt 30.000 nya kvalificerade arbetstillfällen i Öresundsregionen.

Livsmedelssatsningen Food4Future, som är en av fem KIC:ar som godkändes av EU den 25 juni i år, kommer ha en årlig budget på cirka 1,5 miljarder kronor där runt 25 procent kommer från EU. Mycket pekar på att konsortiet Foodbest, med Lunds universitet och Köpenhamns universitet i spetsen, vinner utlysningen.

Det definitiva beslutet om mottagaren av KIC-pengarna inom livsmedelsområdet fattas om cirka två år. Foodbest-konsortiet har dock flera års lobbyingarbete bakom sig redan och samlar i dag akademiska och privata aktörer från tolv länder. Risken att någon annan skulle hinna bygga upp ett konkurrerande konsortium är litet, menar Bengt Streijffert, Lunds universitets representant i Foodbest.

— Vad vi vet finns inga andra konkurrenter och det skulle vara mycket förvånande om någon annan hann göra ansökan. Detta är den största satsningen på decennier, kanske den största någonsin och Öresund kommer spela en mycket viktig roll, säger han.

Huvudaktörerna i den dansk-svenska noden i Foodbest är Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Köpenhamns universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Chalmers och en rad företag.

— Vi har varit igång i flera år och samlat universitet som står för mer än hälften av alla vetenskapliga publikationer i Europa, säger Maria Olofsdotter, internationell koordinator vid Foodbest.

Enligt Olofsdotter kan KIC:en innebära uppemot 30.000 nya högteknologiska arbetstillfällen i Öresundsregionen under de närmaste tio åren. Hur stor andel av KIC-pengarna som kan komma att landa i regionen är ännu oklart.

— Men eftersom Danmark/Sverige är en av sex noder i Foodbest har vi förstås förväntningar om att våra aktörer kommer få minst en sjättedel, säger Olofsdotter.

I Lund är det bland annat forskning kring smarta förpackningar som kommer kunna utvecklas, menar Bengt Streijffert.

— Hela den skånska livsmedelsbranschen kommer att gynnas. PackBridge, Skånes Livsmedelsakademi, Tetra Laval, Antidiabetic Food Centre — alla kommer bli aktiva spelare i detta, säger han.

Vibeke Hjalmers

I somras sade EU ja till bygga upp en så kallad Knowledge and Innovation Community, KIC, inom livsmedel. Därmed är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]