måndag 26 februari 2024

inloggad som

Miljardsatsning på matforskning rycker närmare

I somras sade EU ja till bygga upp en så kallad Knowledge and Innovation Community, KIC, inom livsmedel. Därmed är vägen krattad för en miljardsatsning som initiativtagarna räknar med ska innebära uppåt 30.000 nya kvalificerade arbetstillfällen i Öresundsregionen.

Livsmedelssatsningen Food4Future, som är en av fem KIC:ar som godkändes av EU den 25 juni i år, kommer ha en årlig budget på cirka 1,5 miljarder kronor där runt 25 procent kommer från EU. Mycket pekar på att konsortiet Foodbest, med Lunds universitet och Köpenhamns universitet i spetsen, vinner utlysningen.

Det definitiva beslutet om mottagaren av KIC-pengarna inom livsmedelsområdet fattas om cirka två år. Foodbest-konsortiet har dock flera års lobbyingarbete bakom sig redan och samlar i dag akademiska och privata aktörer från tolv länder. Risken att någon annan skulle hinna bygga upp ett konkurrerande konsortium är litet, menar Bengt Streijffert, Lunds universitets representant i Foodbest.

— Vad vi vet finns inga andra konkurrenter och det skulle vara mycket förvånande om någon annan hann göra ansökan. Detta är den största satsningen på decennier, kanske den största någonsin och Öresund kommer spela en mycket viktig roll, säger han.

Huvudaktörerna i den dansk-svenska noden i Foodbest är Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Köpenhamns universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Chalmers och en rad företag.

— Vi har varit igång i flera år och samlat universitet som står för mer än hälften av alla vetenskapliga publikationer i Europa, säger Maria Olofsdotter, internationell koordinator vid Foodbest.

Enligt Olofsdotter kan KIC:en innebära uppemot 30.000 nya högteknologiska arbetstillfällen i Öresundsregionen under de närmaste tio åren. Hur stor andel av KIC-pengarna som kan komma att landa i regionen är ännu oklart.

— Men eftersom Danmark/Sverige är en av sex noder i Foodbest har vi förstås förväntningar om att våra aktörer kommer få minst en sjättedel, säger Olofsdotter.

I Lund är det bland annat forskning kring smarta förpackningar som kommer kunna utvecklas, menar Bengt Streijffert.

— Hela den skånska livsmedelsbranschen kommer att gynnas. PackBridge, Skånes Livsmedelsakademi, Tetra Laval, Antidiabetic Food Centre — alla kommer bli aktiva spelare i detta, säger han.

Vibeke Hjalmers

I somras sade EU ja till bygga upp en så kallad Knowledge and Innovation Community, KIC, inom livsmedel. Därmed är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.