torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Debatt: Kinhult om utmaningsdriven innovation

|  ,
|  

Debatten har senaste dagarna gått varm i Rapidus om hur vi kan öka tempot för utmaningsdriven innovation. Bland annat efterlyses offentliga innovationsupphandlingar.

I dag kommenterar regionstyrelseordförande Pia Kinhult(M) inläggen. Hon tror på innovationsupphandlingar under hösten, primärt inom vård- och transportsektorn.

Hur går egentligen arbetet med offentliga innovationsupphandlingar?

Pia Kinhult— Helt ärligt så går det alldeles för långsamt. Vi tog beslut att satsa på detta i slutet av 2012 och nu är vi snart i slutet av 2013 och har inte haft ett enda ärende uppe än. Men jag vet att det är fyra till fem förslag på väg in och hoppas att vi innan hösten är över har något nytt besked att ge här.

Inom vilka områden händer det saker?

— Skånetrafiken, sjukvården men även i vår interna verksamhet.

Vilka svårigheter ser du i att få innovationsupphandlingar att fungera i praktiken?

— Det är två olika logiker som möts. Den offentliga förvaltningen är uppbyggd enligt vissa principer medan företag, speciellt unga sådana, bygger på helt annan logik. I mötet kan det vara svårt att förstå varandra. Även om vi har en metod att luta oss på, är det inte kristallklart hur det kommer att gå. Det är i sig en innovativ arbetsprocess, men jag tror den är nödvändigt för framtiden inom offentlig sektor.

Hur då?

— Dels genom att vår egen verksamhet får en nyttig injektion utifrån, under kontrollerade former, men det är också viktigt med den hjälp vi kan ge entreprenörer och företagare. Detta är egentligen inget nytt i Sverige. Under 1900-talets första hälft byggde vi med samma grundtänkande upp flera av de företag som är stora i dag, genom att via offentliga behov låta näringslivet bygga och producera.

Kristian Svensson

Debatten har senaste dagarna gått varm i Rapidus om hur vi kan öka tempot för utmaningsdriven innovation. Bland annat efterlyses […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.