tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Debatt: Kinhult om utmaningsdriven innovation

|  ,
|  

Debatten har senaste dagarna gått varm i Rapidus om hur vi kan öka tempot för utmaningsdriven innovation. Bland annat efterlyses offentliga innovationsupphandlingar.

I dag kommenterar regionstyrelseordförande Pia Kinhult(M) inläggen. Hon tror på innovationsupphandlingar under hösten, primärt inom vård- och transportsektorn.

Hur går egentligen arbetet med offentliga innovationsupphandlingar?

Pia Kinhult— Helt ärligt så går det alldeles för långsamt. Vi tog beslut att satsa på detta i slutet av 2012 och nu är vi snart i slutet av 2013 och har inte haft ett enda ärende uppe än. Men jag vet att det är fyra till fem förslag på väg in och hoppas att vi innan hösten är över har något nytt besked att ge här.

Inom vilka områden händer det saker?

— Skånetrafiken, sjukvården men även i vår interna verksamhet.

Vilka svårigheter ser du i att få innovationsupphandlingar att fungera i praktiken?

— Det är två olika logiker som möts. Den offentliga förvaltningen är uppbyggd enligt vissa principer medan företag, speciellt unga sådana, bygger på helt annan logik. I mötet kan det vara svårt att förstå varandra. Även om vi har en metod att luta oss på, är det inte kristallklart hur det kommer att gå. Det är i sig en innovativ arbetsprocess, men jag tror den är nödvändigt för framtiden inom offentlig sektor.

Hur då?

— Dels genom att vår egen verksamhet får en nyttig injektion utifrån, under kontrollerade former, men det är också viktigt med den hjälp vi kan ge entreprenörer och företagare. Detta är egentligen inget nytt i Sverige. Under 1900-talets första hälft byggde vi med samma grundtänkande upp flera av de företag som är stora i dag, genom att via offentliga behov låta näringslivet bygga och producera.

Kristian Svensson

Debatten har senaste dagarna gått varm i Rapidus om hur vi kan öka tempot för utmaningsdriven innovation. Bland annat efterlyses […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.